Protejarea pomilor fructiferi iarna

0

Perioada calda in mijlocul anotimpului rece a dat peste cap ritmul biologic al plantelor si copacilor, iar racirea brusca a vremii (normala si probabila) impune protejarea pomilor fructiferi iarna, sau in perioada care a mai ramas din iarna asta ciudata.

Protejarea pomilor fructiferi iarna

Daca acum ceva vreme in urma va indemman sa plantati cu incredere brazi pentru ca solul nu este inghetat sau va faceam recomandari pentru pregatirea solului pentru gazon, intr-o ordine nefireasca, a venit momentul pentru sfaturi utile pentru protejarea pomilor fructiferi iarna.

Practic operatiunile trebuie incepute indata ce au cazut frunzele. Primul pas pentru protejarea pomilor fructiferi iarna este indepartarea frunzelor si distrugerea lor pentru a bloca ciclul natural de evolutie al daunatorilor. Se sapa la radacina pomilor si, daca nu e suficienta apa in sol se uda, pentru ca pomii frutiferi sa aiba rezerve de apa pentru iarna.

Citeste si: Plantarea nucilor altoiti

Protejarea pomilor fructiferi iarna dupa calendar este esentiala, dar la fel de important este mergi in pas cu vremea si sa actionezi atunci cand este nevoie. Pomii fructiferi sunt foarte sensibili la temperaturile scazute, dar cea mai mare problema este daca perioadele geroase vin dupa o perioada mai calda si uscata, suportata foarte greu de pomii aflati in perioada de repaus. In plus variatiile de temperatura determina craparea scoartei fapt care reprezinta o poarta de intrare pentru microbi si dauntori.

Protejarea pomilor fructiferi iarna (2)Daca inca nu ai facut asta, dupa ce consulti buletinul meteo poti sa zugravesti trunchiul copacilor cu var. Ii apara de daunator dar mai ales protejeaza impotriva inghetului coaja copacului.

O alta solutie este sa adaugi fertilizator uscat la radacina (nu slutie pentru ca daca ingheta faci mai mult rau decat bine). Ridica pamant la baza radacinii, evetual adus din alta parte pentru a nu umbla la pamantul din jurul pomului. Tine cont ca ingrasamintele cu fosfor si potasiu cresc rezistenta la inghet, iar excesul de azot o slabeste.

Citeste si: Cei mai rezistenti pomi fructiferi

O alta solutie “de urgenta” este pentru protejarea pomilor fructiferi iarna impotriva inghetului este invelirea trunchiul in panza foarte groasa. Fanul imprastiat in jurul tulpinilor este util mai ales in perioadele geroase si uscate. La fel si cocenii de porumb sau plasele speciale de protectie. Acestea din urma au calitatea de a putea fi instalate repede la nevoie si refolosite. Utila pentru protejarea pomilor fructiferi iarna este si impachetarea lor in hartie de ziar.

Citeste si: Plantarea pomilor fructiferi, sezonul de toamnă. 10 sfaturi utile

Daca este covor de zapada, gerul nu mai este o problema, zapada fiind un strat protector. care apara de inghet. Trebuie avut grija insa ca un strat prea gros de zapada poate face rau crengilor.

Protejarea pomilor fructiferi iarna, implica scuturarea copacilor daca acestia sunt prea incarcati cu zapada, care prin greutatea ei ar putea rupe crengile. Asa ca scutura zapada de pe ramurile copacilor, tufelor sau de pe gardurile vii, pentru ca sa nu fie deformate de greutatea acesteia. La fel si in cazul brazilor, daca se rup ramuri, nu vor creste in locul lor altele.

Protejarea pomilor fructiferi iarna este o etapa obligatorie pentru sanatatea lor. Rasplata vine la primavara cand infloresc si la vara cand se coc fructele.

Sursa foto: ohnherzogphotography.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply