Plantarea nucilor altoiti

1

Daca ai curte este mare pacat sa nu platezi un nuc. Iti spunem noi aproape totul despre plantarea nucilor altoiti.

plantarea nucilor altoiti

Nucul este un copac minunat. Are funza deasa si iti aduce o gramada de beneficii, pe langa o recolta constanta de nuci. Un nuc in curte alunga insectele nedorite, asigura umbra si racoare in zilele caniculare, decoreaza si da prestanta gradinii tale si este foarte rezistent la boli si daunatori. Mai trebuie spusca un nuc matur absoarbe o cantitate tripla de praf si noxe comparativ cu oricare alt copac, purificand aerul cum putini alti copaci o pot face. Daca vrei sa plantezi un nuc important este sa o faci mai departe de casa, pentru ca are umbra foarte deasa si radacini adanci si puternice.

Citeste si: Plantarea pomilor fructiferi. 10 sfaturi utile

Iata tot ce trebuie sa stii despre plantarea nucilor altoiti

In primul rand alege soiuri altoite. Cresc mai repede si fac nuci multe si mari. Cumpara din prima mai multi puieti, cei mai bine 3-5 si planteaza-i impreuna. Dupa un an, doi, daca s-au prins si se dezvolta toti, fie ii muti, fie ii sacrifici si pastrezi numai unul sau doi. Oricum plantarea nucilor altoiti trebuie facuta de la bun inceptu la distanta de cel putin 2-3 metri unul fata de altul.

Pentru plantarea nucilor altoiti alege un loc cu mult soare pentru ca acestia iubesc lumina si au nevoie de sol fertil si permeabil, cu pH neutru. Plantarea nucilor altoiti se face toamna, dar in prima iarna au nevoie de protectie impotriva inghetului. Acopera puietii cu fan si niciodata cu frunze pentru ca vor creste aciditatea solului, ceea ce nu convine nucului.

Citeste si: Cei mai rezistenti pomi fructiferi

Groapa pentru plantarea nucilor altoiti trebuie sa fie de 60/60/60 centimetri. Puietii nu trebuie udati decat o singura data dupa plantare. Radacinile se mocirlesc, adica se scufunda intr-un amestec de apa, pamant si ingrasamant natural, gros ca o smantana, care trebuie sa imbrace complet radacina. Radacinile trebuie scurtate cu 2-3 centimetri inainte de plantare. Pentru plantarea nucilor altoiti aseaza pe fundul gropii o parte din pamantul scos, dupa ce l-ai afanat bine. Acopera cu pamant si taseaza. Dupa plantarea nucilor altoiti formeaza un musuroi, pana la o inaltime de 20-30 centimetri, pentru a proteja radacina de inghet.

Citeste si: Vita de vie sfaturi pentru plantarea butasilor toamna

Incepand din al doilea an nucul trebuie tuns. Lipsa taierilor de formare duc la cresterea necontrolata de pana la 20-25 m ceea ce va ingreuna exploatarea. Poti trece peste taiere daca vrei o coroana mare si un copac inalt.

Dupa plantarea nucilor altoiti trebuie sa ai rabdare. Nucul ajunge la maturitatea dupa 10 ani, iar forma lui maxima este atinsa dupa 30 de ani. In ceea ce priveste productia de nuci, un nuc altoit o sa-ti daruiasca cateva nuci inca din primul an de viata.

Sursa: wiki

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Vă rog sa-mi spuneți, dece nu face nuci un nuc pecan pe care l-am obținut dintr-o nuca pecan pusă în pământ și care a dat rod. Au trecut vreo 14 ani de atunci și el tot creste mare dar nu face nuci! Care e cauza ?

Leave A Reply