Cei mai rezistenti pomi fructiferi

0

Pe cat de mare este bucuria de a avea pomi fructiferi in gradina, fie ca este o gradina mica sau una mai mare, pe atat de mare este tristetea cand acestia sunt atacati de boli si daunatori. Solutia este sa alegi de la bun inceput cei mai rezistenti pomi fructiferi. La modul general se considera ca merii, prunii, ciresii, gutuii si nucii sunt cei mai rezistenti pomi fructiferi.

Cei mai rezistenti pomi fructiferi (1)

Dar, cei mai rezistenti pomi fructiferi ii alegi in functie de anumte criterii. Esentiale sunt conditiile de clima pentru ca in functie de aceasta unii pomi fructiferi sunt mai rezitenti decat altii. In ceea ce priveste conditiile de mediu elementele care conteaza sunt temeperatura medie multianuala, calitatea solului si umiditatea.

Citeste si: Plantarea pomilor fructiferi, sezonul de toamnă. 10 sfaturi utile Cei mai rezistenti pomi fructiferi

In ceea ce priveste temperatura multianuala acesta este factorul de mediu cu cea mai mare importanta. Pomii fructiferi care rezista cel mai bine la frig sunt marul si prunul, dupa care urmeaza ciresul si caisul. Temperatura influenteaza atat inflorirea cat si rezistenta fructelor tinere. Temperaturile negative in primavara compromit florile si implicit productia de fructe. In ceea ce priveste fructele tinere acestea sunt foarte sensibile la inghet, chiar daca temperaturile scad foarte putin sub zero, in cazul tuturor pomilor fructiferi. Chiar si asa soiurile altorite de meri si pruni sunt cele mai tolerante cu variatiile de temperatura si implicit fac parte dintre cei mai rezistenti pomi fructiferi.

Cei mai rezistenti pomi fructiferi (2)Citeste si: Plantarea bulbilor toamna

Solul si calitatea acestuia este alaturi de temperatura esential atunci cand alegi cei mai rezistenti pomi fructiferi.

Solurile cu textura mijlocie, adica nici prea argiloase, nici prea nisipoase sunt cele care cresc in mare masura rezistenta pomilor fructiferi. Solul este cel care influenteaza decisiv mentinerea umiditatii in sol, dar si temperatura solului. Solul afanat se incalzeste si se raceste mai usor, in timp ce solurile dense pastreaza o temeperatura constanta. Toate aceste detalii cresc sau scad rezistenta pomilor fructiferi, iar atunci cand alegi tipul si soiul pomului fructifer aceste detalii sunt esentiale. In plus, trebuie sa stii, chiar daca alegi cei mai rezistenti pomi fructiferi, ca in zonele secetoase sunt mai bune solurile grele, caci retin mai multa apa, iar in zonele umede ideale sunt solurile usoare, care se incalzesc usor.

Citeste si: Alegerea arborilor pentru gradini mici

Cei mai rezistenti pomi fructiferi adaptabili la tipul de sol sunt caisul, piersicul, parul si ciresul pentru zonele umedie si prunul, marul si visinul, pentru zonele uscate.

Citeste si: Plantarea trandafirilor. 5 sfaturi pentru a se prinde

Umiditatea este esentiala pentru pomii fructiferi. Pomii cresc si rodesc bine daca solul are 75-85%  umiditate iar aerului 65-80%. Radacinile pomilor fructiferi respira iar un sol imbibat cu apa ii omoara. Cei mai rezistenti pomi fructiferi raportat la aportul de apa din sol si la umiditatea din aer sunt: gutuiul, prunul si marul.

Sursa foto: wikipedia.org

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply