Plantarea pomilor fructiferi, sezonul de toamnă. 10 sfaturi utile

0

Plantarea pomilor fructiferi, sezonul de toamnă. 10 sfaturi utile – Pomii fructiferi se planteaza toamna. Iar acesta este un postulat. Bunicul, care a ingrijit o livada de pruni, mi-a spus ca pomul care face rod se pune in pamant toamna, pentru ca iarna “sa prinda radacini, iar primavara sa lege rod“.

Dincolo de povesti plantarea pomilor fructiferi in gradina din spatele casei, sau in gradina din jurul blocului, sau – de ce nu? – intr-un hardau mare pe terasa sau in balcon, se face toamna si primavara. Dar, cei plantati toamna au mai multe sanse sa se prinda si sa creasca sanatosi si frumosi. Una peste alta, daca aveti o gradina suficient de mare, cu ceva soare, trebuie sa plantezi cativa pomi  fructiferi.

Plantarea pomilor fructiferi, sezonul de toamnă. 10 sfaturi utile

10 sfaturi pentru plantarea pomilor fructiferi toamna

1. Alege pomi din mai multe specii, care fac fructe in luni diferite.

2. Cand alegi pomii, ia in calcul clima regiunii respective, pentru ca temperatura medie anuala este esentiala. Caisul, piersicul, smochinul e pentru sud, pentru deal, unde e mai rece, de baza sunt prunul, marul si parul. Firmele care vand puieti stiu care este soiul perfect pentru zona unde vrei sa plantezi, asa ca ii poti consulta cu incredere.

3. Cumpara puieti sanatosi, altoiti dintr-o pepiniera autorizata. Ai certitudinea ca vei avea un pom sanatos, dintr-un soi valoros. Nu cumpara pe baza pretului mic. Nu merita nici efortul , nici investitia pe care o faci.

4 Ideal este ca plantarea pomilor fructiferi sa se faca toamna tarziu: octombrie, noiembrie. Indicatorul cel mai bun sunt frunzele pomilor. Cand sunt galbene si cad, este timpul sa treci la plantarea pomilor fructiferi. Este semnul ca pomii intra in perioada de repaus cand procesele fiziologice se reduc aproape de zero.

Plantarea pomilor fructiferi, sezonul de toamnă. 10 sfaturi utile

5. De ce trebuie plantati in aceste conditii? Plantarea pomilor fructiferi trebuie facuta in aceasta perioada pentru ca sunt foarte rezistenti, tocmai pentru ca nevoile lor sunt aproape zero.

6. Taie radacinile uscate, pastrand regula unei coroane.

7. Groapa la plantarea pomilor fructiferi trebuie sa aiba circa 60 de centimetri si un diametru de 50 centimetri. De regula! dar exista soiuri care au specificatii particulare. Resteca-le, pentru ca daca vei planta pomul corect sansele ca el sa se prinda si sa creasca sanatos cresc exponential. Deci, nu ignora indicatiile de plantare.

8. Radacinile pomului se mocirlesc, adica se scufunda intr-un amestec de apa, pamant si ingrasamant natural, gros ca o smantana, care trebuie sa imbrace complet radacina.

Plantarea pomilor fructiferi, sezonul de toamnă. 10 sfaturi utile

9. Pe fundul gropii se aseaza o parte din pamantul scos, ca sa asiguri un strat afanat, peste care se aseaza radacinile pomului. Treptat, se acopera cu pamant, tasand usor. Tulpina trebuie sustinuta de un arac de care se va lega pomisorul, pentru a fi protejat de vant si pentru a creste drept. Apoi il uzi bine si-i doresti sa creasca mare si sa faca rod bogat!

10. In jurul tulpinii se formeaza un musuroi, pana la o inaltime de 20-30 centimetri, pentru a proteja radacina de inghet. Daca zona este foarte rece adauga si strat de paie, frunze uscate, nuiele, coceni de porumb. Aperi pomul de inghet si de rozatoarele.

Aceasta a fost lectia despre plantarea pomilor fructiferi. In plus eu cred ca pomii fructiferi sunt unul din cele mai mari daruri facute de mama-natura omului. Sunt frumosi, veseli, dau roade si cer foarte putina grija. Pretuieste si respecta pomii fructiferi si de fiecare daca cand viata unuia ajunge la final, taie-l si pune in locul lui doi pomi!

Citeste si:

Sursa foto: pixabay.com

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply