Pregatirea terenului pentru gazon

0

Dupa cum merge vremea este aproape sigur ca primavara o sa vina foarte repede asa ca ar trebui sa te gandesti sa incepi procedurile pentru pregatirea terenului pentru gazon.

De regula procedurile se fac toamna si primavara, adica in septembrie-noiembrie si martie-aprilie, asa ca daca vrei cu adevarat un covor verde de gazon, care sa-ti aduca bucuria de a umbla descult prin iarba trebuie sa stii care sunt etapele pentru pregatirea terenului pentru gazon.

Daca vrei un covor de gazon ca in gradinile englezesti (vezi aici cea mai frumoasa gradina englezeasca) trebuie sa respecti etapele pentru pregatirea terenului pentru gazon, pentru ca cea mai importanta etapa este cea de curatate a terenului de burieni.

Batalia cu burienile fiind cea mai importanta etapa in pregatirea terenului pentru gazon.

Daca temperaturile iti permit si solul nu este inghetat te poti preocupa de pregatirea terenului pentru gazon, mai ales ca operatiunea este una de lunga durata. Primul pas aceala de a curata pamantul.

Trebuie indepartate resturi din constructii, pietre, radacini, si buruieni (mai ales cele cu frunza ingusta). Dupa curatarea terenului acesta trebuie sapat si maruntit apoi bine udat si ierbicidat pentru a indeparta toate semintele de burieni din pamant.

Citeste si: Plantarea gazonului toamna

Planifica din timp aceste operatiuni pentru pregatirea terenului pentru gazon! Trebuie spus ca lupta cu buruienile este lunga, grea si trebuie inceputa cu cel putin o luna inaintea plantarii gazonului. Ca sa scapi complet de burieni, care strica si sufoca gazonul imediat dupa plantare, ai nevoie de doua-chiar trei etape de ierbicidare. Dupa ce patura de gazon este uniforma si deasa, burienile nu mai reusesc sa se dezvolte, dar pentru inceput ierbicidarea este esentiala. Tine cont de faptul ca solul trebuie udat pentru ca semintele de burieni sa incolteasca, pentru a putea fi distruse prin ierbicidare.

Citeste si: Dă culoare pământului din gradină!

Dupa ierbicidare pamantul trebuie arat (solul afanat ajutand radacinile sa partrunda adanc), maruntit si nivelat cu ajutorul tavalugului pentru a se potrivi cu proiectul de amenajare al gradinii. Pe de cealalta parte trebuie sa fie imbunatatit cu nisip in cazul solului lutos sau cu turba in cazul terenului nisipos. iar toate aceste operatiuni de pregatire a terenului pentru gazon se pot face imediat ce solul este dezghetat.

Citeste si: În loc de gazon. Armeria maritime

Pentru a avea o patura verde de calitate, deasa si rezistenta, pregatirea terenului pentru gazon reprezinta o lucrare extrem de importanta. Felul in care pregatesti terenul urmand a avea o influenta majora asupra densitatii si sanatatii paturii de gazon.

Sursa: bhg.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply