Camere pentru copii – idei de la designer

0

camere-pentru-copii

Camere pentru copii – idei de la designer. Cătălin David este designerul invitat al acestui material şi are sarcina de a ne pune în temă cu perspectiva unui specialist în ceea ce priveşte amenajarea camerei unui copil. Cât costă, ce fel de mobilier sau culori alegi? Sunt întrebări la care ne-a răspuns pe larg mai jos.

Citeste si: Din dressing am facut camera copilului.

Care sunt principalele provocări în amenajarea camerei unui copil?

Fiecare spațiu se amenajează în funcție de „destinatar”. Copilul este un mic adult, iar camera sa va trebui în primul rând să-i fie folositoare. În preajma vârstei la care copilul merge la școală, încep să apară diverse influențe exterioare în ceea ce privește preferințele acestuia.

Astfel, personalizarea amenajării ar putea fi cu două tăișuri – dacă mergem pe o temă preferată, s-ar putea ca în scurt timp să nu mai corespundă și să se plictisească, chiar dacă inițial ar fi primită cu bucurie. În majoritatea cazurilor, pentru copiii cu vârste peste șapte ani, putem propune niște concepte suficient de deschise încât să poată fi încadrate într-o temă cu ușurință ori de câte ori va fi nevoie, fără a fi necesară reamenajarea spațiului. O altă provocare la care trebuie să răspundem în proiectele de amenajare a camerelor pentru copii este spațiul limitat.

Citeste si: Camera copilului: clasic si amuzant.

Ce recomandați pentru culoarea pereților? Unii părinți optează pentru culori puternice, iar alții merg simplu, pe alb.

Camere pentru copii – idei de la designer. La fel ca în cazul altor spații, pereții albi reprezintă o alegere net superioară unei colorări excesive și neinspirate. Lumea copilăriei este într-adevăr o lume a multicolorului, dar excesul de culoare în ambient nu încurajează formarea unei personalități echilibrate.

Culorile utilizate în ambient ar trebuie în toate cazurile să fie armonioase, naturale și să nu alcătuiască o atmosferă agitată. De cele mai multe ori, un accent colorat pe unul dintre pereți poate genera un efect ambiental suficient de puternic pentru a scoate o încăpere din amorțeală. Culorile pastelate sunt mult mai digerabile, și – în timp – nu devin obositoare sau deranjante.

În ceea ce privește mobilierul, ce piese sunt esențiale pentru camera unui școlar și de ce?

Pe lângă pat, dulap de haine și spații de depozitare, este foarte important ca în camera copilului să avem măcar o mică bibliotecă și un birou. Părerea mea este că niciodată cărțile în format electronic nu vor putea depăși farmecul cărților tipărite.

Citeste si: Cum amenajezi camera bebelusului.

Camere pentru copii – idei de la designer. O carte de povești, chiar fără ilustrații, provoacă imaginația copilului infinit mai mult decât o carte de benzi desenate sau un film. De aceea, recomandăm întotdeauna ca, în camera copiilor, să își găsească loc o bibliotecă, oricât de mică. Biroul este esențial pentru temele de acasă și studiu. Este bine ca lumina naturală să vină din stânga biroului, dar mai importantă este o iluminare locală adecvată.

Foto: Thinkstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply