Camere amenajate dupa metoda Montessori

0

metoda-montessori

Camere amenajate dupa metoda Montessori. Ştefania Voicu vă spune ce presupune metoda Montessori şi cum poate fi aceasta aplicată în camera copilului, cu investiţii minime şi pe termen lung.

Ce presupune, în general, metoda Montessori? 

Maria Montessori a fost printre foarte puținele femei ale sfârșitului de secol al XIX-lea, în Italia, care a reușit să finalizeze cu succes studiile în cadrul Universității din Roma, specializându-se în medicină. Mai apoi, a adăugat experienței sale psihiatria și antropologia, reușind să materializeze munca sa științifică în ceea ce numim astăzi metoda Montessori.

Citeste si: Camere pentru copii, idei de la designer.

Maria Montessori, cu geniul său, a dezvăluit lumii natura umană. Educația conform ideilor Mariei Montessori este diferită de orice altă abordare cunoscută pentru că metoda se bazează pe decenii de cercetare științifică și nu pe părerea personală a creatoarei asupra a ceea ce ar trebui să însemne educația.

Camere amenajate dupa metoda Montessori. La bază stau observarea copilului și identificarea fiecărui aspect al dezvoltării sale, în mod real, pentru ca mai apoi mediul din jurul copilului să fie creat pentru a susține această dezvoltare cât mai bine posibil.

Citeste si: Din dressing am facut camera copilului.

Metoda Montessori a fost denumită „Educație pentru pace”. Noi credem că fiecare copil se naște cu o energie autocreatoare imensă ce dezvăluie o natură pașnică, o natură plină de resurse, dar și cu o imensă dorință de a învăța.

Adultul din viața copilului va fi doar un ghid, un exemplu care va demonstra copilului ce e nevoie să devină, pentru a se integra. Va fi creatorul mediului din jurul copilului, fiind mereu atent la etapa sa de dezvoltare și având cunoștință de nevoile copilului în fiecare etapă.

Cum se aplică această metodă în camerele celor mici? Există o separare pe categorii de vârstă? 

Camera copilului va fi amenajată în funcție de stadiul lui de dezvoltare și va oferi repere clare de la început. Acestea îi vor oferi un sentiment de siguranță și de încredere celui mic.

Citeste si: Dormitor pentru fetita pentru printesa ta.

Care ar fi spațiile/zonele absolut necesare din camerele celor mici?

Camere amenajate dupa metoda Montessori. Vom structura spațiul în patru zone principale: zona în care copilul este hrănit, zona de activitate, zona de odihnă și zona de îngrijire fizică. Aceste zone se vor extinde și modifica pe măsură ce copilul crește.

Articol publicat in revista Casa si gradina.
Foto: Guliver / Thinkstock.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply