Recomandări practice pentru amenajarea camerei copiilor

0

Camera copiilor este un loc foarte important pentru aceștia. În această încăpere, aceștia petrec cea mai mare parte a timpului lor jucându-se, studiind sau dormind. Mai exact, pentru micuți, camera este propriul lor univers, motiv pentru care aceasta trebuie să fie amenajată corespunzător personalității lor. 

Este foarte important ca acest spațiu să aibă un design jucăuș, astfel încât copilul să se simtă confortabil și fericit să petreacă timp în spațiul amenajat special pentru ei. Mobilierul, covoarele pentru copii, corpurile de iluminat și celelalte obiecte de design trebuie să fie de calitate superioară și să nu pună în pericol copiii.

Dacă ești în pană de idei și nu știi cum să amenajezi camera celor mici, iată câteva recomandări utile pentru tine!

Amenajarea dormitorului în funcție de vârsta copiilor

Vârsta copiilor este un detaliu de care trebuie să ții cont, atunci când amenajezi camera celor mici. 

  • De exemplu, la vârste fragede, copiii învață lucruri noi prin intermediul imaginilor. Pentru a le stimula creativitatea și a-i ajuta să dobândească noi cunoștințe, ideal este să incluzi diferite desene în designul camerei.
  • Fie că optezi pentru un tapet animat sau pentru stickere cu diferite imprimeuri, aceste lucruri îl vor fascina pe cel mic și, în plus, vor înfrumuseța camera amenajată pentru aceștia.
  • Dat fiind faptul că bebelușii depind mult de părinți, dormitorul acestora trebuie să fie amenajat pentru a obține un decor minimalist. În plus, mobilierul trebuie să fie sigur, mai ales că cei mici vor învăța să meargă, dorind astfel să descopere întreaga cameră.
  • Fie că este vorba de bebeluși sau de preșcolari, covoarele pentru copii sunt accesorii care nu ar trebui să lipsească din camera acestora. 
  • Cei mici au tendința de a se juca direct pe podea, motiv pentru care este important să creezi un mediu confortabil pentru prichindei, iar covoarele pufoase sunt utile în acest caz. 

De asemenea, pentru că cei mici își schimbă frecvent preferințele, ideal este ca amenajarea spațiului lor să fie efectuată astfel încât să fie cât mai versatil. Mai exact, este important să adaptezi camera copiilor fiecărei etape de creștere.

  • Un prim pas este să investești în piese de mobilier de bună calitate, care pot fi personalizate ușor. Mai exact, ia în calcul mobilierul multifuncțional (modular). Acesta te ajută să câștigi și spațiu, dar și să economisești bani, pentru că nu trebuie să mai investești în alte corpuri de mobilier. 
  • De exemplu, alege un pat și câteva rafturi care se pot monta pe perete sau o masă pliantă. Pe lângă faptul că sunt practice, aceste piese de mobilier pot fi utilizate timp îndelungat. În plus, acestea îți oferă și numeroase spații de depozitare, iar în acest fel vei putea organiza eficient lucrurile celui mic.

Amenajarea unei camere single sau a unui dormitor pentru doi copii

Dacă ai un singur copil, o să îți fie mult mai ușor să alegi mobilierul și celelalte elemente de decor pentru dormitor. În principiu, este ideal să optezi pentru piese de mobilier care nu se demodează ușor și care sunt confecționate din materiale eco. De ce? Pentru că materialele toxice, care au în componența lor polimeri sau alte vopsele pot fi dăunătoare copilului pe termen lung.

În plus, designul unei camera pentru fete trebuie să fie diferit față de cel al camerei unui băiat, motiv pentru care este recomandat să alegi mobilierul luând în calcul și acest aspect. De asemenea, stabilește împreună cu cel mic o temă și în funcție de aceasta colorează pereții încăperii. Este recomandat să nu te axezi pe culorile specifice, precum roz și albastru și să alegi materiale naturale pentru podea precum parchetul laminat, pentru că este ușor de curățat.

În cazul amenajării unui dormitor pentru doi copii, situația se schimbă. Mai exact, chiar dacă împart aceeași cameră, copiii trebuie să aibă spațiul lor personal. Pentru a crea două spații de dormit, folosește-te de piesele de mobilier a căror structură îți permit să faci acest lucru. Optează pentru piese de mobilier cu rafturi deschise, pentru a separa paturile copiilor. În cazul în care spațiul nu îți permite să faci acest lucru, paturile suprapuse reprezintă cea mai bună alternativă pe care o ai la dispoziție.

Pentru ca cei mici să aibă spațiu să se poată desfășura, mobilierul ergonomic este cea mai bună soluție. În felul acesta, ei au suficiente spații de depozitare, iar camera este organizată astfel încât să nu reprezinte un pericol pentru aceștia.

Idei creative de amenajare în funcție de mărimea și forma camerei copiilor

Nu toți dispunem de un spațiu de dimensiuni mari, motiv pentru care trebuie să ne adaptăm situației. Mai exact, dacă dormitorul copiilor este de mici dimensiuni, nu trebuie să îți faci griji că nu îl vei putea amenaja într-un mod plăcut. De exemplu, poți opta pentru mobilierul modular, în cazul căruia biroul este lipit de pat. În plus, patul supraetajat reprezintă o alternativă avantajoasă, atunci când vrei să câștigi spațiu. 

În cazul în care ai parte de un spațiu generos, poți organiza și un spațiu de joacă  în dormitorul copiilor, în care aceștia se pot distra împreună cu prietenii. De asemenea, ia în calcul și piesele de mobilier suplimentare, de care ai nevoie, pentru ca dormitorul să fie confortabil și primitor.

Camera copiilor trebuie să fie amenajată în funcție de vârsta acestora și de preferințele lor. Nu pune accent doar pe faptul că designul acestei încăperi trebuie să se potrivească perfect cu cel al celorlalte camere din locuință. Aceasta trebuie să fie un spațiu creativ și reprezentativ pentru personalitatea celor mici. 

Pentru a nu schimba frecvent piesele de mobilier, alege modelele clasice, care nu se demodează, sunt rezistente și sigure. În plus, nu uita de spațiile de depozitare, de corpurile de iluminat și de covoarele pufoase. Cu puțină ingeniozitate, poți transforma dormitorul copiilor într-un spațiu comod și organizat.

 

Sursă: Digital workforce

Sursă foto: pixabay

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply