Eucaliptul, un uriaș blând și benefic

0

Eucaliptul este un copac deosebit, înalt și falnic, cu valențe ornamentale. El are o serie de beneficii pentru sănătate: prin intermediul uleiului care se extrage din frunzele sale, se menține o stare generală de bine.

Știați că…?

…genul Eucalyptus a fost descris în mod formal pentru prima dată în anul 1789, de către Charles ­Louis L’Héritier de Brutelle

…în mod surprinzător, cele mai vechi fosile de eucalipt au fost descoperite în America de Sud

…eucalyptus regnans din Australia este cea mai înaltă plantă care face flori din lume

…frunzele eucaliptului sunt toxice, nefiind consumate de animale – cu excepția ursului koala

Citește și: Plante toxice pentru animale de companie

eucalipt

Eucalipții se numără printre cei mai înalți copaci de pe Terra, însă există zeci de specii pitice, care au sub 10 metri și care sunt ideale pentru grădinile obișnuite. Aceste specii ornamentale au o scoarță colorată, cu texturi diferite de la un soi la altul, flori aspectuoase sau păstăi cu semințe deosebit de atrăgătoare în grădină (de pildă, Eucalyptus macrocarpa), iar faptul că își păstrează frunzele verzi tot timpul anului este un alt avantaj. Unele soiuri fac flori parfumate, iar trei soiuri sunt renumite pentru frumusețea deosebită a florilor lor: Eucalyptus erythrocorys, Eucalyptus kruseana și Eucalyptus corymbia ficifolia.

Există peste 700 de soiuri de eucalipt, iar lumea asociază acest copac în general cu Australia, cu simpaticii urși koala și cu instrumentul didgeridoo, un fel de tulnic pe care aborigenii îl confecționează din lemnul său. Nu e de mirare, căci pădurile australinene sunt în proporție de trei sferturi păduri de eucalipt!

Acest arbore face parte din familia Myrtaceae, este originar din Indonezia, Noua Guinee și Australia, dar astăzi este răspândit în multe zone tropicale și subtropicale de pe glob. Cei mai mulți eucalipți se înmulțesc prin semințe. Preferă soluri de orice fel, de la argiloase până la nisipoase și de la acide până la alcaline, dar neapărat bine drenate. Le place lumina solară deplină, iar în primii ani trebuie protejați de vânt. Unele specii rezistă chiar și la îngheț.

Citește și: Cei mai frumosi arbori și arbuști ornamentali

Beneficiile eucaliptului

eucalipt

De mii de ani, eucaliptul este cunoscut și pentru efectele sale vindecătoare, mai ales la nivelul căilor ­respiratorii superioare. Medicina chineză, medicina indiană Ayurveda, apoi grecii antici și europenii au inclus eucaliptul printre plantele medicinale.

Din frunzele eucaliptului se obține ulei esențial. Acesta este incolor, are o aromă puternică, lemnoasă și dulceagă și conține 1,8-cineol ­(numit și eucaliptol). Dar frunzele conțin și flavonoide (acționează ca antioxidanți) și taninuri (ajută la reducerea inflamațiilor).

 

 

 

articol preluat din revista Grădina mea de vis, ediția ianuarie 2020

Revista Grădina mea de vis poate fi achiziționată în format electronic via Magzter.

 

sursă foto: 123rf

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply