Cum poți avea magnolii chiar și într-o grădină mică

0

Se spune că magnoliile sunt sensibile și pot fi cultivate doar în parcuri și grădini mari. Nu este adevărat! Există foarte multe soiuri compacte, care fac o mulțime de flori.

Magnoliile au reputația de a fi niște dive extrem de sensibile, chiar dacă extraordinar de frumoase. Însă pericolul pe care-l reprezintă gerurile târzii poate fi contracarat cu ajutorul câtorva soluții istețe și mai ales prin alegerea soiurilor corecte și potrivite pentru fiecare gădină.

Ce magnolie alegi?

Există o paletă mare de soiuri chiar și pentru grădinile mici: copacii pot fi ori înguști, ori cu formă generoasă, și cu flori albe, roz, purpurii sau chiar galbene. Când căutați o magnolie durabilă, nu rezistența la ger este hotărâtoare. Cele mai multe varietăți suportă fără probleme câteva grade cu minus, spun specialiștii. Mult mai importantă, susțin ei, este perioada târzie de înflorire.

magnolii

Magnoliile au tendința să înceapă să înmugurească și să îmbobocească încă din primele zile calde ale anului. Dar dacă bobocii se deschid prea devreme, chiar și un ger ușor poate distruge florile splendide. De aceea în zonele cu climă mai aspră și periclitate de gerul târziu se recomandă plantarea magnoliilor care înfloresc mai târziu. În grădini, plantele trebuie să stea în locuri ferite, de exemplu lângă peretele casei, unde pot profita și de emanația de căldură a acestuia.

Citește și: Cinci sfaturi pentru îngrijirea magnoliei 

Unde plantezi magnolia?

Regula de fier pentru alegerea locului este următoarea: cap fierbinte și picioare răcoroase! Aproape toate soiurile de magnolie trebuie să aibă coroana în plin soare, dar rădăcinile preferă un loc răcoros și umbrit. Acest lucru se poate realiza acoperind baza rădăcinii cu un strat de scoarță măcinată, care protejează de deshidratare și arșiță. După câțiva ani, când copacii au prins deja rădăcini, puteți planta la baza lor tufe care formează covoare și plante bulboase.

Cu vârsta, magnoliile devin uimitor de tolerante față de condițiile nefavorabile de sol. Dar la început, la plantare, trebuie să fiți foarte grijulii și să săpați o groapă mare, pe care să o umpleți cu un amestec de pământ de grădină și pământ de mlaștină. Administrați compost magnoliilor. Acesta trebuie repartizat superficial în jurul copacului, la bază, imediat după ce se ofilesc florile. Nu aveți deloc nevoie de foarfecă, deoarece acești copaci străvechi se dezvoltă foarte frumos singuri și nu au nevoie de tăiere.

Citește și: Alegerea arborilor pentru grădini mici

magnolii

Informații utile despre magnolia stelată

Bine de știut: este cel mai cunoscut reprezentant al varietăților care rămân mici (până la cca. 3 m). Există mai multe soiuri, chiar
și cu flori roz. Magnolia stelată a fost încrucișată cu alte varietăți de magnolii și au luat naștere numeroase soiuri mici.

Loc: la fel ca majoritatea magnoliilor, iubește soarele. Solul trebuie să fie lejer și bogat în humus.

Caracteristici: înflorește foarte devreme, uneori deja din martie. Chiar și în timpul înfloririi poate suporta câteva grade sub 0.

 

 

articol preluat din revista Grădina mea de vis, nr. 5/2019

Revista Grădina mea de vis poate fi achiziționată în format electronic via Magzter.

 

autor: Dana Verescu

sursă foto: 123rf

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply