Cum îngrijești via – Interviu cu Ion Dumitraş

0

România are 191.000 de hectare cultivate cu viță-de-vie, ceea ce o clasează pe locul 10 la nivel mondial. Iar la producția de vin suntem pe locul 13, cu 5,1 milioane hl. Pe primele locuri în ceea ce privește producția sunt Italia, Franța, Spania.

În vie este de muncă tot timpul şi nu doar toamna, atunci când se recoltează strugurii. Specialistul nostru, Ion Dumitraş, ne spune cum îngrijeşte via un profesionist şi ce ar trebui să ia în calcul cei care păstrează viticultura la nivel de hobby.

Vrem să te cunoaștem mai bine. Ce ne spui despre tine?

ion dumitrasMă numesc Ion, sunt Chief Vineyard Engineer în cadrul societății amb Wine Company și mă ocup de plantațiile viticole în podgoria Lechința. Am absolvit liceul cu profil umanist, promoția 2008-2009, din localitatea Teaca, județul Bistrița-Năsăud, după care, în paralel cu serviciul, mi-am consolidat cunoștințele din domeniu la Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj.

În prezent, sunt masterand în cadrul aceleiași facultăți. Sunt o persoană dinamică, mă simt în largul meu atunci când sunt în natură, conectat la tot ceea ce ține de evoluția plantațiilor viticole. Nu prea mă interesează noile tehnologii sociale ale vremurilor noastre și doar de nevoie mă mai conectez din când în când la o rețea socială. Pentru toate studiile universitare și pentru toate posibilitățile oferite în acest domeniu sunt profund recunoscător celor care conduc crama Liliac.

Cum ai ajuns să lucrezi în acest domeniu?

Imediat după terminarea liceului, prin anul 2010, am primit o ofertă pentru un post de mecanizator agricol în sudul țării, la o fermă care producea cereale. Am decis să plec din curiozitate pentru utilajele noi și performante cu care se lucra acolo. După un an de zile, mi-am dat seama că îmi era tot mai dor de casă, de dealurile Transilvaniei de unde am plecat, asta chiar dacă eram fascinat să lucrez cu un tractor de 300 CP, modern, în comparație cu unul de doar 45 CP care era acasă. Ulterior, compania din care făceam parte a achiziționat o plantație de viță-de-vie în localitatea Batoș. Am fost imediat interesat să lucrez în acest domeniu, la care chiar visam. Îmi doream să pot opera la un asemenea nivel ridicat de performanță. Și așa, nu m-am mai despărțit de plantațiile viticole ale cramei Liliac din toamna anului 2011.

vita de vie ingrijire iarna
Localnicii culeg ultimii struguri, iar pe fundal se văd turlele Bisericii evanghelice din satul Batoș.

Citește și: Sfaturi utile pentru cultivarea viței-de-vie

Cum ți-ai descoperit această pasiune?

Aveam în sânge această înclinație. Am avut norocul să cresc într-o familie unde principala ocupație era sectorul agricol. De la cântatul cocoșului și până seara târziu eram ocupat cu treburi legate de gospodărie, în special ce ținea de utilajele mecanice. Plantația de viță-de-vie a familiei, rămasă de la sași, care sunt plecați din zonă, mereu m-a inspirat și m-a făcut să fiu mai curios. Vedeam cum pe coastele de deal îmbrăcate cu butuci de vie, toamna se culegeau cele mai dorite și dulci fructe. Era o sărbătoare pentru întreaga comunitate, mai ales în urmă cu 20 de ani, când majoritatea localnicilor erau preocupați să nu lipsească din beciurile lor butoiul cu vin, iar din podul casei struguri pentru mesele de Crăciun. Acum avem aceleași soluri bogate și roditoare, doar că beneficiem de tehnologiile moderne, care ne ajută să punem în valoare adevăratul potențial al zonei din podgoria Lechința.

crama liliac
Crama Liliac a fost înființată în 2010 și se întinde pe 52 de hectare din inima Transilvaniei, mai precis din podgoria Lechința. Aici se obțin vinuri din soiuri precum: sauvignon blanc, pinot gris, fetească albă, fetească regală, fetească neagră, merlot sau chardonnay.

Și acum, dacă am trecut peste introduceri, să ne spui foarte pe scurt cum se îngrijește via în funcție de sezon?

Climatul temperat din țara noastră oferă viței-de-vie un ciclu biologic bine determinat de cele două perioade: una de repaus relativ și una de viață activă de vegetație. În perioada sezonului rece, care vine imediat după ce reușim să culegem ultimii struguri roșii din plantație și abia ne tragem puțin sufletul la un pahar de must proaspăt, nu uităm că imediat trebuie să ne pregătim pentru un nou an din care știu sigur că nu vor lipsi noile provocări. Începem, în primul rând, cu recompensa față de plantație.

Administrăm pe sol fertilizanți organici din gunoi de grajd bine fermentat. Odată cu bilonarea butucilor și mobilizarea adâncă a solului, acest fertilizant este bine încorporat, apa conservată din precipitațiile abundente specifice acestei perioade îi oferă o bună distribuție la sistemul radicular. După câteva nopți cu temperaturi negative, substanțele minerale migrează din coarde în rădăcini. După aproximativ două săptămâni putem începe următoarea lucrare la plantă, adică tăierile de rodire sau tăierile în uscat. Prin această operațiune se urmărește obținerea de producții constante, cu calități ridicate la fiecare soi de viță în parte. Aceste lucrări sunt efectuate doar de profesioniști, pentru care fiecare operațiune din foarfecă este bine chibzuită și calculată.

struguri iarna
Sunt și struguri care se recoltează la începutul lunii decembrie, după ce au trecut de primul îngheț. Vinul rezultat din acești struguri, Ice Wine, are o culoare galben-aurie specifică și este foarte dulce.

Urmează să ne pregătim de legat pe sârma portantă a celor două coarde de rod selectate în urma tăierilor. Ținând cont că practicăm un sistem de conducere semi-înalt avem nevoie de o revizie a sistemului de susținere. Este necesară îndreptarea stâlpilor, tensionarea celor trei rânduri de sârme duble și a sârmei-suport.

Când razele de soare sunt tot mai îndrăznețe pe dealuri și temperaturile cresc, via începe să plângă. Atunci ne dăm seama că începe procesul invers de migrare a substanțelor minerale din rădăcină la coarde. Acesta este semnul că perioada de repaus este încheiată și va începe perioada de vegetație activă.

În această perioadă au loc cele mai multe procese și operațiuni într-o plantație. După apariția noilor lăstari, prin selecție se îndepărtează cei dubli sau mici și fără inflorescențe, rezultând o bună distribuire pe butuc. Urmează lucrările mecanice de întreținere la sol. Acestea se desfășoară pe toată perioada de vegetație, urmărind combaterea buruienilor și afânarea stratului de sol.

Lucrările manuale se realizează cu un număr mare de muncitori, care elimină periodic lăstarii crescuți pe tulpini. Ei dirijează lăstarii între sârme, limitează creșterea coardelor, desfrunzitul și normarea strugurilor. În tot acest timp, se execută și tratamente fito-sanitare preventive în plantație pentru controlul bolilor și dăunătorilor. După tot acest șir de activități urmează recoltarea manuală și procesarea imediată a strugurilor.

ion dumitras vita de vie ingrijire
E momentul perfect pentru recoltare!

Ce sfaturi de bază ai pentru cei care nu sunt profesioniști și practică viticultura din pasiune?

Pentru iubitorii acestei nobile plante, sfatul meu este să aleagă foarte bine locul de plantare.

Vița-de-vie este iubitoare de soare, iar unele soiuri chiar sunt sensibile la ger. Nu ar trebui să lipsească din curți și grădini. Se răsfață întinzându-se după soare și ne oferă protecție în zilele călduroase, la umbra ei.

Orice butuc, indiferent că este de soi nobil sau hibrid, are nevoie de tăierile în uscat, dirijarea coardelor și un minim de tratamente fito-sanitare chiar cu produse ecologice, sulfat de cupru și sulf.

Citește și: Legătura dintre vinul roșu și longevitate

 

Articol preluat din revista Casa și Grădina, ediția de toamnă 2019, pe care o puteți citi integral în format electronic, via Magzter

Articol realizat de Elena Mihăescu

Sursă foto: Liliac

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply