Piscină fără cusur. Sfaturi de întreținere de la specialiști

0

Pentru a te bucura pe deplin de beneficiile spaţiului tău wellness, trebuie să îl întreţii în mod exemplar. Află de la specialiştii APPW ce trebuie să faci pentru a avea cât mai mult timp o piscină fără cusur!

Pentru a avea o vară fără nori și o piscină fără probleme, principalul aspect de care trebuie să ții cont la întreținerea celei din urmă e verificarea sistemului de filtrare: pompa trebuie să fie funcţională (când este pornită, vei observa că apa circulă), iar nisipul sau cartuşul filtrant, în bună stare.

bradstone
www.bradstone.com

De regulă, încărcarea filtrului este semnalată de manometrul ce măsoară presiunea în filtru. Dacă această presiune creşte cu 0,5 kg/cm2 sau mai mult faţă de presiunea iniţială, înseamnă că filtrul s-a încărcat cu impurităţi şi necesită spălarea inversă (la cel cu nisip) sau spălarea cartuşului (la cel cu cartuş).

Citește și: Amenajează o bucătărie de exterior lângă piscină

pisicina fledmex
www.fledmex.com

La punerea în funcţiune a piscinei sau atunci când apar probleme cu calitatea apei – se dezvoltă alge, apa este tulbure, lăptoasă – se aplică un tratament șoc.

Procedura presupune folosirea unei cantităţi mai mari de dezinfectant față de cea uzuală, de exemplu 100 g clor rapid granulat/10 mc apă.

În mod normal, la tratamentul săptămânal de dezinfectare a piscinei se folosește o concentrație de 50 g clor rapid granulat/10 mc apă.

piscina starline
www.starline-pool.de

Însă filtrarea apei nu asigură decât curăţarea mecanică, adică îndepărtarea particulelor de mizerie de o anumită dimensiune, iar acest lucru nu este suficient. În apă sunt introduse sau iau naştere microorganisme dăunătoare sănătăţii sau aspectului apei. Microbi, alge, reziduuri ale corpului uman – toate acestea trebuie distruse prin tratarea apei.

gardenplaza
www.gardenplaza.de

De aceea, dacă vorbim de piscinele private, întreţinerea cu produse pentru dezinfecție, reglare a pH-ului și produse pentru prevenirea formării algelor trebuie făcută săptămânal. De regulă, o dată pe săptămână, dar numai în funcţie de analiza apei, este recomandat să se facă un tratament cu clor rapid granulat (produsul utilizat cel mai frecvent în astfel de cazuri) sau alte substanţe chimice.

piscina eden
www.talentisrl.com

Tehnologia a avansat. Roboții preiau sarcina curăţării piscinei, în timp ce tu nu faci altceva decât să te bucuri de vremea bună.

piscina colaj
www.ksl-living.fr, www.manutti.com

Perierea sau aspirarea înlătură particulele de mizerie şi peliculele de pe pereţi, sub care s-ar putea dezvolta colonii ale unor bacterii sau ciuperci.

Pe fundul bazinului poate fi folosit un aspirator – sau un robot specializat –, dar treptele, colțurile și marginile nu pot fi curățate decât cu peria.

piscina schwimmbadmarkt
www.schwimmbadmarkt.de

În jurul piscinei se recomandă plantarea unor specii vegetale de mici dimensiuni pentru a nu distruge, cu rădăcinile lor, pereții bazinului.

piscina timberra
www.timberra.com

Sistemele de iluminat pentru piscină trebuie să fie alimentate la o tensiune de siguranţă de 12 V, maximum 24 V.

psicina fiberdeck
www.fiberdeck.fr

O apă limpede precum cristalul se obține printr-o întreținere conștiincioasă a piscinei, însă ajută și o bună proiectare.

piscina ksl-living
www.ksl-living.fr

Nu planta în apropierea piscinei copaci ale căror crengi s-ar putea întinde peste luciul apei. Frunzele care cad trebuie îndepărtate imediat, îngreunând întreținerea.

piscina starline-pool
www.starline-pool.de

Pentru a menține apa și mai mult timp curată, poți folosi un sistem discret de acoperire a piscinei.

Alte operațiuni de întreținere importante sunt perierea şi aspirarea piscinei, care se fac fie cu un aspirator manual format din tijă, furtun şi perie, fie cu roboţi de curăţare. Cel manual se cuplează la gura de aspiraţie a piscinei sau la skimmer. După aspirarea manuală se recomandă spălarea filtrului (pentru menajarea acestuia).

Dacă este un filtru cu cartuş, se scoate cartuşul şi se spală cu furtunul de grădină sau cu un sistem sub presiune. Dacă este un filtru cu nisip, spălarea se face contra-curent, adică astfel încât fluxul de apă să treacă prin filtru invers decât de obicei, antrenând cu el toate particulele de mizerie captive în patul filtrant. Astfel, prin periere sau aspirare, se vor înlătura particulele de mizerie depuse pe fundul bazinului şi peliculele de pe pereţi.

Citește și:  Idei de ținute pentru petrecerile la piscină

 

Mulțumim pentru informații comitetului tehnic al Asociației Patronale pentru Piscine și Wellness (www.appw.ro): Daniela Marișcu, Adriana Petre și Şerban Moroianu.

Articol preluat din revista Casa și Grădina, ediția iunie-iulie 2017, pe care o puteți citi integral în format electronic, via Magzter

Articol realizat de Sabina Ușurelu

Sursă foto: Guliver/Thinkstock; PR firmele menționate 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply