Cresonul, o verdeață plină de vitamine

0

Vă e poftă de verde proaspăt? Cresonul este mereu la îndemână. Dacă semănați acum, veți culege curând germeni picanți!

Foarte multe specii de plante aromatice și verdețuri sălbatice sunt denumite în mod obișnuit creson. Însă caracteristice pentru creson sunt uleiurile picante din frunze și conținutul impresionant de vitamina C. Și încă ceva: tocmai acum, când frunzele verzi și proaspete sunt rare, cresonul oferă din plin frunze și lăstari picanți pentru bucătărie. Dacă veți cultiva plăntuțele în straturi, ghivece sau vase de cultură, veți avea mereu la îndemână, în timpul iernii, frunzele gustoase.

Citește și: 10 fructe și legume cu un conținut mare de vitamina C

Cresonul rezistă până la geruri de ­minus 10°C. La marginea apelor, planta iute ca hreanul și perenă dă naștere unor covoare dese. Lângă iaz, plantele tinere se amplasează în zona de apă mică (20 până la 40 cm adâncime, astfel încât vârfurile lăstarilor să se afle la suprafața apei.

creson

Dacă veți cultiva plantele în ghivece mari, replantați-le o dată la 1-2 ani în pământ de grădină umed, bogat în substanțe nutritive. Lăstarii cu frunze rotunde și bogate în vitamina C se culeg din octombrie până în mai. După ce apar florile, plantele devin amare!

Noile variante de creson sunt originare din Japonia. Cresonul Daikon și cresonul Sakura se cultivă din semințele soiurilor de ridichi albe și roșii. Caracteristice acestor varietăți sunt frunzulițele în formă de inimă și aroma blândă. Dar puteți cultiva pentru germeni și ridichile obișnuite, indiferent ce soi alegeți. Mini-ridichile vă pregătesc, în plus, o surpriză: dacă sunt cultivate la rece (maxim 10-14 °C), lăstarii subțiri capătă o nuanță de violet. Așa că dacă nu aveți alte semințe la îndemână, presărați în vase de cultură generoase semințele de ridichi. După 2-3 săptămâni veți putea culege deja germenii gustoși și foarte sănătoși!

Cresonul autohton de iarnă, mai ales germenii de crușățea, trebuie cultivați neapărat în grădină. O raritate prețioasă este Lepidium latifolium, mai ales soiul ‘Hohentwiel’. Planta se folosea încă din evul mediu ca specie medicinală și aromatică. Este perenă și oferă frunze la fel de iuți ca hreanul până iarna târziu, care pot fi folosite în brânza de vaci, pesto, salate sau supe de linte.

Citește și: Eucaliptul, un uriaș blând și benefic

Germeni sănătoși, ușor de cultivat

Germenii de sfeclă roșie, de busuioc sau de mazăre nu sunt creson, dar se cultivă la fel. În loc să așteptați până se dezvoltă pe deplin, plăntuțele se cultivă în vase, iar lăstarii verzi se culeg imediat ce s-au format primele frunzulițe. Foarte îndrăgiți sunt germenii fragezi de lucernă sau cei ușor picanți și foarte gustoși de broccoli sau varză roșie. Este recomandat să cumpărați doar semințe netratate și bio sau semințe speciale pentru cultivarea germenilor, căci ele nu conțin adaosuri de nici un fel.

Sfat practic

Dacă lăsați semințele de creson în apă câteva ore, ele vor germina rapid și uniform, iar cojile de semințe nu vor adera de frunzulițe. Pentru aceasta, 1-2 linguri de semințe se pun -într-un pahar sau într-un borcan în care se adaugă apă rece care acoperă semințele cu două degete. Paharul se lasă câteva ore într-un loc răcoros, până se formează un mucus trans-parent în jurul semințelor. Apoi se presară în strat subțire în vasul de cultură și răsadurile se culeg după 5-7 zile.

 

 

articol preluat din revista Grădina mea de vis, ediția ianuarie 2020

Revista Grădina mea de vis poate fi achiziționată în format electronic via Magzter.

sursă foto: 123rf

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply