Sera din sticlă. Între confortul casei și exuberanța naturii

0

Transformă sera banală din grădină într-­o verandă primitoare! E musai să începi cu un proiect bine făcut, realizat de un arhitect în funcție de spațiul pe care îl vei acorda creșterii plantelor și de celelalte destinații pe care le va avea noua încăpere, armonizându-­l cu arhitectura casei, precum și de cel mai bun loc pentru amplasarea acesteia.

De regulă, este mai simplu şi mai ieftin să apelezi la un constructor profesionist decât să ridici totul prin forţe proprii. Înainte de realizarea construcţiei în sine, acesta îţi va elabora un plan şi un deviz al viitoarei structuri şi va obţine autorizaţia de construire de la primărie.

sera mobilare
www.gardentrading.co.uk, www.delightfull.eu

În ceea ce privește orientarea, pentru ca încăperea să beneficieze tot anul de razele soarelui, cel mai bine este să fie așezată cu fața spre sud. În ordinea dezirabilității, urmează expunerea estică, vestică și nordică, ultima fiind mai întunecoasă, încălzindu-­se mai greu în timpul iernii și oferind condiții de creștere inferioare plantelor exotice. În acest caz, va fi nevoie de sisteme de încălzire și iluminat artificial suplimentare.

Citește și: Marcotajul aerian. Înmulțirea plantelor de apartament

Cantitatea de lumină nu depinde numai de orientarea ferestrelor, ci şi de unghiul de înclinare a acoperişului de sticlă: cu cât acesta este mai abrupt, cu atât primeşte mai mult soare, permiţând interiorului să se încălzească mai bine în timpul iernii. Panoul oblic de sticlă creează un tip de verandă indicat mai ales în zonele cu precipitaţii abundente, apa şi zăpada se scurg rapid direct în rigola din pavaj.

sere acoperis
www.gardentrading.co.uk

Atunci când pui în balanță eficiența termică a verandei cu aspectul, durabilitatea ei și complexitatea întreținerii, alege chibzuit materialul structurii. Construcţiile din aluminiu sunt uşoare şi rezistente, nu ruginesc, nu sunt atacate de dăunători şi nu absorb umezeala, reprezentând cea mai durabilă alegere.

Citește și: Amenajări vitrate cu profile din aluminiu

Din păcate, aluminiul este un bun conducător termic, de aceea trebuie folosit în sisteme complexe alcătuite din mai multe camere şi piese suplimentare din materiale izolatoare care îi ridică preţul. Lemnul izolează foarte bine, însă are nevoie de întreţinere regulată. Oţelul nu izolează la fel de bine ca lemnul, este şi foarte greu, dar câştigă prin rezistenţă şi eleganţă.

canapea sera
www.gardentrading.co.uk

Pentru a fi confortabilă, veranda trebuie să fie bine izolată termic, fonic, să fie etanşă la vânt şi umezeală. De aceea se folosesc panouri din două sau trei foi de sticlă cu proprietăţi izolatoare. Deschiderile spre exteriorul grădinii pot fi realizate în orice punct al suprafeței vitrate, ca uşi sau ferestre. Se recomandă ca cel puţin 25% din suprafaţa vitrată a camerei să se poată deschide pentru a permite o ventilație corespunzătoare.

Alege pentru acoperiș un material opac sau acoperă-­l cu jaluzele, evitând astfel supraîncălzirea pe timpul verii. Pe de altă parte, în timpul iernii, vor avea nevoie de o sursă de încălzire, deoarece nu numai grădina de iarnă, ci și camerele care se deschid direct în ea vor fi mai friguroase.

sera deschideri glisante
swedengreenhouse.se

Pentru a obţine suprafeţe transparente cât mai mari se recomandă deschiderile glisante şi liftant-­glisante. Deşi sunt masive, panourile de sticlă se deschid şi se închid foarte uşor datorită şinelor speciale de rulare. Complementar, poate fi ales un sistem de manipulare automată, controlat prin smartphone pentru un plus de confort. Suplimentar, pot fi folosite accesorii de securitate, precum balamale speciale împotriva ridicării, pene împotriva destabilizării sau şipci tubulare pentru sticlă ce previn scoaterea geamului din profil.

cosuri sera
www.gardentrading.co.uk
Creează cu ajutorul ghivecelor suspendate aranjamente vegetale din frunze și flori tăiate sau plasează în ele un ghiveci. Ghivecele suspendate din pai sau sfoară pot fi realizate și acasă. Căptușește-le cu folie de plastic pentru a le spori rezistența la umezeală.
interior sera
www.gardentrading.co.uk

Într-o seră mare, bine izolată şi confortabilă poţi amenaja chiar un soi de studio în care să primeşti oaspeţi sau să dai petreceri. Dublează acoperișul cu storuri care să mențină răcoarea pe timp de caniculă. Când se răcorește, acestea pot fi strânse pentru mai multă lumină.

sera loc de luat masa
swedengreenhouse.se

Amenajează în sera confortabilă un spațiu pentru hobby-ul tău, un colțișor în care să lucrezi și unde să te relaxezi fără să te deranjeze nimeni. După ce ai terminat treaba, ia o gustare sănătoasă în apropierea brazdelor cu salate crocante, legume și plante aromatice.

 

Articol preluat din revista Casa și Grădina, ediția de vară 2019, pe care o puteți citi integral în format electronic, via Magzter

Articol realizat de Sabina Ușurelu

Sursă foto: PR firmele menționate

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply