Stilul romantic. Principii si cateva idei

1

Stilul romantic isi are originea la inceputul secolului XIX si a fost o replica la austeriatea stilului clasic si neo-clasic, unde severitatea liniilor si rigurozitatea detaliilor transformase interioare in spatii sumbre si reci. Caracterizat, in cateva cuvinte, stilul romantic inseamna lumina, spatii deschise, combinati de culori pastelate, toleranta si variatie in ceea ce priveste liniile detaliilor interioare, imprimeuri florale si un spirit luduic transpus in ansamblul decoratiunilor dintr-o camera.

Stiul romantic

Stilul romantic este perfect pentru a organiza si amenaja orice camera, dar este una din primele solutii cand vine vorba de camerele intime: domitor, camerele de relaxare. Stilul romantic este placut, lejer, se adapteaza prin culori si prin materialele folosite atat unor tendinte moderne, dar si celor vintage, combinandu-se bine cu principiile unui decor practic si functional.

Citeste si: Stilul personal. Amenajari pe gustul tau

Stiul romanticStilul romantic are cateva caracteristici, iar doza de romantism dintr-o camera poate varia de la excese de romantism, pana la un romantic-auster, ideal in casele de vacanta si in casele din mediul rural, dar este mereu binevenit in casele de familie pentru bucuria pe care o transmite si pentru confortul pe care il aduce. Pentru cei care sunt adepti unui stil clasic, exista posibilitatea de a combina elementele decorative clasice, cu cele romantice. Rezultatul este spectaculos prin simplitatea spatiului  care devine relaxat si binevoitor.

Citeste si: Stilul frantuzesc

Tapetul, canapelele largi, eventual in huse colorate, perdelele diafane, candelabrele si fotoliile retro, piesele de mobilier unice si evidentiate in decorul general, lemnul natur, podelele albe sau lucioase, neaparat din lemn, flori si ornamente decorative sunt tipice unei amenajari tip pentru stilul romantic. Stilul romantic nu urmareste eleganta, in primul rand, ci confortul, dar abordeaza confortul intr-un mod cochet-sofisticat.

Citeste si: Casa suedeza, model de organizare si stil

Stiul romantic (2)Oficial stilul romantic este un stil feminin, dar in fapt este perfect atat conservatorilor cat si celor visatori pentru ca este combinatia care imbina usor, fara constrangeri, confortul cu placutul si utilul cu frumosul.

Exista un romantic masculin la fel de elegant si placut ca si extrema stilului romantic in varianta lui feminina. Stilul romantic este unul practic pentru ca permite si accepta includera pieselor de mobilier vechi, permite combinatiile de piese de mobilier si trucurile estetice care asociaza vechiul cu nou.

Stilul romantic este unul din tiparele de amenajare interioara foarte usor de realizat.

Elementele caracteristice pentru stilul romantic sunt modele florale, mobilierul alb sau in culori deschise, decoratiuni delicate, o mare varietate de obiecte de mobilier, perne, covoare ornamente si obiecte decorative vechi. Stilul romantic poate parea incarcat, dar exista si variante aerate cu putine piese de decor. In toate cazurile decorul roamantic se bazeaza pe simetrie.

Citeste si: Stilul minimalist. Principii si caracteristici

Culorile dominate pentru stilul romantic sunt nuantele deschise de crem, roz, verde si rosu, dar si alb, negru si gri cu accente de culoare. Ocazional, pot fi folosite imprimeuri florale sau cu dungi. Mobilierul vopsit si decorat cu elemente florale este o expresia astilului romantic. O comoda alba sau in culori pastelate, rafturi, cosurile impletite, combinatiile intre sticla si fier forjat, veioze cu abajurul din material textil, franjuri, sfesnice si lumanari, portelanuri si antichitati, dau incaperii aerul romantic.

In loc de final mai trebuie spus ca un decor in stil romantic este unul care tine cont de anotim, care s eschimba si se adapteaza momentului.

Sursa foto: ©lexandre_zveiger/Fotolia.com / hepta.ro

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Foarte util si foarte elaborat articolul. Intentionez sa imi decorez locuinta in stil romantic, ma fascineaza tapetul si perdelele florale, iar acest articol m-a facut sa inteleg mai bine stilul romantic, sa pot combina mobilierul si elementele de decor intr-un mod mult mai armonios.

Leave A Reply