Stilul minimalist. Principii si caracteristici

0

Stilul minimalist este expresia ideii “less is more” descrisa ca stil in amenajarile interioare de arhitectul Ludwig Mies van der Rohe care a considerat ca renuntand la detalii ceea ce ramane este doar ceea ce este util, semnificativ si perfect din punct de vedere estetic. De la “less is more” s-a ajuns la “less, but better”, iar in felul acesta s-a ajuns la ceea ce inseamna stilul minimalist, fiind descrise perfect si principiile si caracteristicile acestei abordari in decoratiunile interioare.

Stilul minimalist

Stilul minimalist este in esenta auster, rece, masculin si monocrom. Simplitatea este studiata, cautata si bine gandita si impune limitarea la strictul necesar dar fara a face rabat de la confort. Detaliile, accesoriile si ornamentele sunt excluse, culoarea este redusa la minimum si este parte din decor in stilul minimalist. Sunt folosite forme geometrice, masive si este speculat la maximum contrastul intre plin si gol.

Citeste si: Stilul industrial. O abordare practica

stilul minimalist (1)Stilul minimalist este o alta abordare a stilului modern, fara sa fie insa un stil modern in sine ci mai degraba o stare de spirit si un alt mod de organizare a spatiului interior si o reducere la esential. Stilul minimalist este perfect in camerele mici, in apartamentele de bloc, este ideal in camerele locuite de tineri si de persoane active.

In ceea ce priveste culorile in stilul minimalist, de regula sunt preferate culorile neutre, dar sunt tolerate si culorile mai calde, pastelate sau mai vii, atata vreme cat se respecta monocromia, iar accentele de culoare sunt in ton cu nuantele dominate. Stilul minimalist in esenta tolereaza doar tonuri de gri, bej, verde, alb si negru. Peretii sunt de regula in alb, monocromia fiind obligatorie.

Stilul minimalist, paradoxal, tolereaza excesele foarte bine, asa ca poti merge pe solutia unor pete de culoare foarte stridente sau poti zugravii in culori tari unul din pereti.

Citeste si: Canapele minimaliste, esenta neutralitatii

stilul minimalist (4)O caracteristica foarte importanta pentru stilul minimalist este aceea ca amenajat in baza acestor principii decorul unei camere induce senzatii de intimitate si relaxare, iar datorita formelor si culorilor folosite creeza iluzia unui spatiu vast.

Stilul minimalist este rezultatul imbinarii intre culori si lumina din camera, iar in aceste conditii lumina este esentiala. O camera amenajata in stil minimalist trebuie sa fie o camera luminoasa, pentru ca volumele sunt puse in valoare numai de lumina, fie ca este naturala sau artificiala. In acest ultim caz, corpurile de iluminat si calitatea luminii trebuie sa fie in acord perfect cu restul decorului.

Citeste si: Mobila minimalista. Principii si idei

stilul minimalist (6)In ceea ce priveste mobilierul in stilul minimalist acesta trebuie sa fie voluminos, dar simplu, pana la o simplitate extrema. Materialele care se potrivesc cel mai bine cu stilul minimalist sunt palul melaminat, lemnul, inox-ul, sticla, metalele cu textura lucioasa.

O conditie pentru mobila care construieste un decor in stil minimalist este finisajul extrem de atent realizat care sa mearga pana la cele mai mici detalii. In completarea acestor materiale vin cele pentru finisajul podelelor. Betonul, sticla, inox-ul in combinatie cu materiale naturale, dar piatra si gresia sunt cele mai bune alegeri pentru a intregii principiile de baza care definesc stilul minimalist.

Sursa foto: freedigitalphotos.net/ hepta.ro

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply