Petuniile, printesele lunii mai

0

Petuniile sunt florile lunii mai. Luna mai este, tradițional luna în care acestea înfloresc, dar momentul lor maxim poate varia de la sfârșitul lui aprilie până la începutul lui iunie, în funcție de condițiile climatice și de temperatura generală.

Petuniile sunt membrii de bază ai familiei Solanaceae. Originare din America de Sud (Argentina, Brazilia), petuniile au cucerit Europa – și nu doar Europa, relativ recent – spre începutul secolului al XIX -lea. Numite și flori de tutun (sunt rude cu planta de tutun), sau florile verii ori florile cu o mie de culori, petuniile sunt pline de flori de la începutul verii până la mijlocul toameni. Una din marile calități ale petuniilor sunt culorile florilor, extrem de variate și plăcute – de la alb, roz, galben, roşu, violet, albastru, sau numeroase combinații dintre acestea, dar și înflorirea repetată a plantei, dacă îi sunt asigurate un minim de condiții. Trebuie spus pentru cei care nu cunosc aceste flori că petuniile sunt printre cele mai spornice și mai frumoase plante cu flori, extrem de rezistente și foarte puțin pretențioase.window-449620_960_720

Dacă au fost ţinute în interior, temperaturile lunii mai permit în sfârşit scoaterea lor la aer, în spaţii exterioare. În funcţie de specie, florile parfumate sunt în formă de pâlnie simplă ori dublă, cu margini drepte, buclate sau ciufulite. Mărimea taliei depinde în funcţie de soi – de la 20 centimetri la cele pitice, până la un metru sau mai mult, la cele curgătoare. Cât despre frunze şi tulpină, acestea sunt acoperite cu peri fini și moi.

Majoritatea petuniilor pe care le putem admira pretutindeni azi sunt hibrizi, creaţi special pentru decor. Cei mai frecvent întâlniţi sunt gradiflora – petunii cu flori mari şi margini drepte, multiflora – cu flori mai mici şi mai numeroase şi surfina – plante târâtoare, folosite mai cu seamă pentru ghivece suspendate.

Cum trebuie îngrijite petuniile

Petunia preferă spaţiile deschise, în plin soare (plantele suportă soarele direct toată ziua, dar au neapărată nevoie de soare cel puțin cel puţin 6-8 ore pe zi). Petuniile care stau la umbră vor face multe frunze și foarte puține flori. Este ideal ca petuniile să stea în vase, care să poată fi apărate sau adăpostite, asta și pentru că plantele suporta destul de greu ploile abundente și vântul pentru că au tulpina foarte fragilă care se poate rupe destul de ușor. Petuniile iubesc solul nisipos, care se drenează bine și ușor, cu un pH neutru, bogat în substanţe nutritive – cu caracteristici asemănătoare celui preferat de muşcate.

Florile ofilite trebuie tăiate sau ciugulite, pentru ca planta să formeze noi și noi boboci. În perioada în care petuniile înfloresc trebuie să le dedici o oră pe săptămână în care se cureți planta de flori ofilite, frunze uscate și lăstari inutili. În plus este bine să ciupești vârfurile lăstarilor pentru o viitoare înflorire abundentă şi o ramificare bogată a tufelor.

Cele mai multe din soiurile de petunii nu rezistă la ger, dar în schimb suportă bine perioadele mai secetoase, pe durata cărora însă ar putea o vreme să nu mai îmbobocească. Imediat ce temperaturile se situează în limite cât de cât normale perioadei respective din an, petunia îşi reia ciclul de înflorire.

În mod normal, petuniile pot fi udate în fiecare zi sau o dată la două zile. Vara, când vremea este de-a dreptul caniculară, e bine să fie udate şi dimineaţa şi seara, pentru că sunt mare iubitoare de apă, dar și pentru că apa le stimulează producția de flori. Dacă nu primeşte o cantitate suficientă de lichid, frunzele sunt primele care se usucă, în timp ce florile își pierd intensitatea culorii. Dacă sunt udate corect, petuniile își revin.

Îngrăşământul este necesar petuniilor pentru că le stimulează înflorirea. Plantele au nevoie de îngrășământ cel puţin o dată la două săptămâni, pe parcursul întregii perioade de înflorire. În cazul în care i se îngălbenesc frunzele, fierul din sol îi este insuficient şi are nevoie de un fertilizant conceput special pentru astfel de situaţii.

petunias-1089141_960_720

În ceea ce priveşte dăunătorii, petuniile sunt atacate de păduchi verzi, omizi, păienjeni, musculiţe albe şi alte asemenea vietăţi care pot fi uşor înlăturate cu ajutorul unor insecticide, petuniile fiind plante rezistente și capabilă se se revigoreze,îndată ce problema este depășită.

Petuniile sunt printre cele iubite plante fiind preferate pentru alcătuirea diverselor amenajări peisagistice în parcuri ori grădini şi frecvent întâlnită în gospodăriile individuale pentru înfrumuseţarea decorului pe terase ori în balcoane, în felurite vase decorative, jardiniere şi ghivece – deseori suspendate, petunia neavând mari pretenții, dar oferind imagini luxuriante.

Sursa foto: pixabay.com

 

 

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply