Planta aromatica: dafinul

0

Planta cu origini divine (simbol al lui Apollo), dafinul era folosit in Grecia antica pentru a incununa invingatorii Jocurilor Pitiene din Delphi.

In zilele noastre este folosit drept condiment in diverse mancaruri sau ca planta ornamentala.

  • Arbust mereu verde, cu frunze cerate si usor ondulate pe margini, dafinul e usor de crescut. Pentru ca nu rezista la ger, trebuie sa-l tii intr-un recipient mai mare pe care iarna sa il poti aduce in casa.
  • In timpul iernii gaseste-i o camera bine luminata si racoroasa si uda-l doar cand pamantul este aproape uscat. Are nevoie de un sol bogat si bine drenat si de mult soare. Dar ai grija: primavara, cand il scoti afara din nou, expunerea la soare trebuie sa fie treptata. Ii place apa din belsug, dar nu il lasa sa balteasca.
  • Chiar daca ai un pomisor verde langa tine si esti tentata sa rupi frunze pentru a-ti condimenta mancarurile, afla ca frunzele proaspete sunt destul de amare. Uscate incet, intr-un loc umbrit, frunzelor le dispare gustul amar, pastrandu-si aroma puternica.

BANANE CU ZAHAR BRUN SI DAFIN

Ingrediente: 4 lingurite de unt, 2 frunze de dafin, 2 lingurite suc de lamaie, o ceasca de suc de portocale, o ceasca de zahar brun, 2 lingurite de brandy, putina sare, 6 banane coapte, taiate felii şi ½ lingurita de piper negru macinat.

Mod de preparare: Topeste untul, apoi adauga dafinul, sucul de lamaie si de portocala, zaharul, brandy-ul si sarea. Amesteca si fierbe pana cand lichidul se reduce la jumatate, avand consistenta siropului. Ia de pe foc si adauga piperul si bananele felii, amestecand pana sunt acoperite uniform de sirop.


Articol publicat in revista Casa si gradina

Text: Patricia Usurelu, foto: Shutterstock


Booking.com


Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply