Cum se ingrijesc gardurile vii

0

Tu stii cum se ingrijesc gardurile vii? Precum orice lucru viu, gardurile vii au nevoie de apa, hrana si elagaj pentru a arata excelent. Desi cei mai multi uitam din cand in cand sa udam radacinile in timpul sezonului cald, sau uitam sa-l fertilizam primavara devreme, ultima parte este cea in care majoritatea ne pierdem cu desavarsire. Cei mai multi dintre noi suntem intimidati de curatatul (elagajul) arbustilor. Te sa invatam cateva lucruri de baza, pentru ca totul sa devina simplu.

gardurile vii

Crengaros, lemnos, ogarjit, desirat, galbui, neintretinut si antipatic? Nu, astea nu sunt numele piticilor din povestea cu Alba ca Zapada. Aceasta este descrierea pentru gardul viu care iti inconjoara curtea? Randurile de arbusti plantati imprejurul curtii pot fi superbi si cea mai frumoasa metoda de a delimita proprietatile sau de a oferi casa si masa pasarilor, gazelor si altor vietuitoare. Dar stii si cum se ingrijesc gardurile vii?

Iata cele mai bune sfaturi si cum se ingrijesc gardurile vii, dar si cele mai frecvente erori  ca sa intelegi unde greseti.

Tunderea gardului viu fara a efectua elagajul manual. Folosirea foarfecelor de gradinarit – fie elagaje manuale cu lame puternice sau trimmer electric – pentru a elimina varfurile crengilor si pentru a mentine gardurile vii ordonate, dar si pentru stimularea productiei de muguri la extremitatea exterioara a arbustului, daca este facuta  incorect poate duce la indesirea arbustului ceea ce face ca lumina solara sa nu mai poata patrunde in interior. Rezultatul: un gard viu care devine din ce in ce mai voluminos in fiecare an, dar uscat, rar si fara viata la interior.
Solutia: Curatatul atent astfel incat sa se permita luminii solare sa ajunga in interiorul arbustului, este vitala. Astfel se ingrijesc gardurile vii daca vrei caaele sa prospere cu folos real. La fiecare curatare, asigura-te ca lasi destul spatiu pentru a permite aerului si luminii sa patrunda in interior. La fiecare cativa metri, taie o creanga sau doua la un unghi de 45 de grade, chiar deasupra unui ciot sau unei frunzulite care creste in directia pe care doresti sa o incurajezi.

Citeste si: Tunderea gardului viu. Sfaturi si cateva idei

gardurile viiElagajul efectuat atunci cand nu este necesar. In mod ideal, gardurile vii trebuie curatate iarna tarziu, cand planta este inactiva si nu produce muguri – in special in cazul in care vrei sa faci o curatare de proportii.

Este esential sa stii cum se ingrijesc gardurile prin metoda de curatare si sa eviti sa faci asta dupa ce au dat mugurii, pentru ca daca tunzi gardul dupa ce au dat mugurii, vei risipi din energia folosita in procesul de inmugurire, iar gardul  nu mai inverzeste complet.
Solutia: Arbustii pereni au nevoie in general de un curatat la inceputul sezonului, deoarece cresc mai incet. In ceea ce priveste arbustii cu flori, regula de aur este sa astepti pana ce florile se usuca. In acest fel planta va intelege ce vrei d ela ea, prin tundere si o sa se adapteze la inmugurirea din anul viitor.

Lipsa unei forme conice a gardului viu – mai lat la baza, mai ingust la varf. Lasat de capul lui, gardul viu se va lati la varf deoarece acolo este mai multa lumina. Din aceasta cauza capata o forma de V care umbreste crengile mai joase, ceea ce duce la o productie scazuta de frunzis. In mod normal forma ideala este cea a literei A, adica o baza mai lata si un varf ingust, iar ingrijirea gardului viu asta trebuie sa urmareasca prin tundere.
Solutia: Cand cureti, incepe de jos in sus, pentru a avea control asupra formei. Pentru o taiere precisa poti folosi sfori astfel incat tot gardul viu sa ia forma corecta.

Citeste si: Idei de garduri vii si cateva solutii

Incercarea inutila de a intretine arbusti care sunt ori prea inalti ori prea lati pentru spatiul disponibil. Daca incepi de la zero, alege plantele potrivite pentru gradina ta. Ideale sunt cele care cresc in singure drept si ordonat – cuvintele fastigiat sau columnar din nume indica aceste calitati ale cresterii. Aceste plante trebuie de asemenea sa fie adaptate curatatului si elagajului frecvent. In mod normal, un gard viu ar trebui sa aiba minim un metru grosime. Cand vine vorba de inaltime, mentinerea arbustului la inaltimea ochilor face intretinerea mult mai usoara.

Citeste si: Gard viu vesnic verde. Cateva trucuri utile

Cresterea unui gard viu atunci cand nu ai nevoie de el. Nu te astepta ca un gard viu sa-ti ofere cel mai ridicat nivel de intimitate sau sa constituie o bariera impotriva ochilor curiosi. In general gardurile vii sunt mentinute la 2-2,5 metri, iar peretii vii se pot ridica pana la 10 metri. Acestia sunt de cele mai multe ori o combinatie din mai multe feluri de plante (foioase pitice, tufisuri, plante perene) pentru a avea un aspect natural. De preferat este sa lasi gardul viu sa fie un gard viu – o bariera vie, atractiva care sa te ajute sa-ti delimitezi curtea si sa completeze peisajul.

Echipa Casa si Gradina.ro

Sursa foto:  hepta.ro

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply