Cum scapi de buruieni?

0

Eliminarea lor totală este practic imposibila, motiv pentru care mentinerea lor sub control este o solutie mai realista.

Planul de actiune trebuie sa fie elaborat in functie de tipul buruienilor – anuale sau perene – si de metoda pe care doresti sa o folosesti: mecanica sau chimica.

Metoda mecanica

Consta in ruperea buruienilor sau scoaterea lor din pamant cu mana sau cu unelte specializate, cunoscuta si ca metoda ecologica, deoarece nu daunează microsistemului gradinii. Cea chimica implica aplicarea diverselor substante, de la otet si sarea de bucatarie, pana la cele mai puternice, care sunt comercializate doar prin farmaciile fitosanitare sub denumirea de erbicide. Este recomandabil ca aceasta metoda sa fie folosita numai in cazul in care prima nu a dat niciun rezultat.

In functie de tipul buruienilor

Trebuie sa stii ca, asemenea plantelor indragite, buruienele anuale rasar din seminte, infloresc, fac seminte la randul lor, apoi mor. De aceea, pentru a le starpi, este suficient sa le tai sau sa le cosesti inainte de a inflori, oprindu-le astfel ciclul natural si impiedicandu-le sa se inmulteasca. Resturile de frunze pot fi adaugate la compost.

In schimb, cu buruienile perene lucrurile nu stau la fel de usor: precum balaurul din poveste, acolo unde ai taiat una vor rasari zece. Si asta doar pentru ca au radacini subterane perene, rezistente, care vor produce noi si noi lastari. Din acest motiv este nevoie sa le scoti din pamant cu tot cu radacina intreaga, orice colt de radacina ramas va produce o noua planta.


Articol publicat in revista Casa si gradina
Text: Sabina Usurelu
Foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply