Cele 5 reguli de aur in amenajarile interioare

0

Exista multe reguli de aur in amenajarile interioare. Unele tin de stilul abordat, altele de destinatia pe care o are incaperea, altele de detaliile generale ale casei. Dar, de fiecare data exista 5 regului de aur in amenajarile interioare care trebuie respectate indiferent de situatie. De cele mai multe ori aceste reguli sunt suficiente pentru a face o camera si, implictit, toata casa sa arate frumos.

 reguli de aur in amenajarile interioare

Aceste reguli de aur in amenajarile interioare sunt cu atat mai importante cu cat casa zilelor noastre nu mai reprezinta un singur stil, ci un mix de tendinte si stiluri care definesc stilul personal si care se adapteaza la principiile de baza din decoratiuni si la necesitatile familiei in ceea ce priveste confortul.

Iata care sunt cele mai importante reguli de aur in amenajarile interioare

Mentine proportia corecta intre piesele de mobilier dintr-o incapere. Respectarea proportiei este una din regulile de aur ale armoniei. O canapea superba, dar exagerata ca dimensiune, intr-o camera mica poate face totul sa arate extrem de rau. Fiecare element trebuie ales astfel incat sa se aseze frumos langa celelalte piese de mobilier.

Citeste si: Stilul personal. Amenajari pe gustul tau

 reguli de aur in amenajarile interioare Culoarea este in lista cu reguli de aur in amenajarile interioare. Culoarea camerei trebuie sa fie in armonie cu restul culorilor din casa, sa se completeze si sa se armonizeze cu acestea, in conditiile in care fiecare camera trebuie sa aiba personalitatea sa cromatica. Culoarea detaliilor pe care le alegi pentru casa ta si pentru fiecare camera in parte sunt esentiale pentru ca iti influenteaza starea de spirit, pot sa genereze tensiuni pozitive sau negative. Culoarea este influentata de lumina exterioara, de dimensiunea ferestrelor si de armonia care se stabileste intre culorile folosite in camera. Culorile dintr-o camera sa pot influenta unele pe altele asa ca este esential ca nunata dominanta sa fie una care sa se armonizeze cromatic cu nuantele de accent si cu cele complementare. Acestea trebuie sa fie mereu complemantare, pentru ca efectul sa fie pozitiv.

Citeste si: Trucuri de stil pentru o bucatarie rustica

Echilibrul interior din fiecare camera este una din acele reguli de aur in amenajarile interioare. Echilibrul vine din contraste si contrabalans, din simetrie sau asimetrie, iar fiecare incapere are un pic din fiecare. Echilibrul vine din piesele de mobilier ale camerei, din jocul de lumini, fie ca este vorba despre lumina naturala sau artificiala si din armonia culorilor. Simetria este cea mai buna cale de a ajunge la echilibru, iar armonia cromatica poate da valoare acesteia.

Materialele folosite sunt si ele esentiale printre reguli de aur in amenajarile interioare. Daca formele si culoarea sunt esentiale, textura materialelor este ca si motul de pe prajitura. Jocul materialelor este important dar trebuie facut mereu inteligent si in armonie. Nu combina panza de in cu matasea pentru ca imaginea generala se va ruina, dupa cum nu combina pielea cu iuta pentru ca aspetul general o sa fie extrem si lipsit de echilibru. Tesaturile folosite trebuie sa ramana intr-o sincronizare fireasca. Pielea, sticla, metalul, merg impreuna, dupa cum matasea o sa mearga bine cu lana si materiale vaporoase, iar inul si tesaturile comune vor merge bine cu lemnul natur si pielsele clasice, iar formele moderne vor fi in acord cu tesaturile imprimate in culori tari.

Citeste si: Mobila veche si mobila noua, impreuna

 reguli de aur in amenajarile interioareUltima din cele 5 reguli de aur in amenajarile interioare este asortarea tututor acestor elemente. Asortarea trebuie sa functioneze si pentru piesele de mobilier si pentru culori, dar si pentru materialele folosite. Vechiul si noul merg impreuna dar numai atunci cand combinatiile se pun in evidenta unele pe altele. Asortarea pieselor de mobilier nu trebuie sa fie dusa la extrem, dar nici ignorata. Combinatiile se fac respectand principiile echilibrului. Mobilierul trebuie sa faca parte din aceeasi familie, dar este esential ca intre piese sa existe diferente. Nu combina piese de mobilier mat cu cele lucioase, daca formele lor sunt complet diferite, nu combina materiale diferite de aceiasi culoare si nu folosi niciodata o paleta cromatica unica in toata casa. Fiecare camera in parte trebuie sa aiba o linie comuna, iar variatiile – indiferent din ce categorie sunt, trebuie facute respectand o linie comuna.

Citeste si: Stilul minimalist. Principii si caracteristici

Cele 5 reguli de aur in amenajarile interioare par complicate. Secretul reusitei atunci cand iti amenajaze interiorul este sa alegi o baza comuna pe care mai departe sa construiesti tot ansamblul.

Baza comuna poate sa fie culoare, piesele de mobilier sau stilul de amenajare. Desi nu este una din cele 5 reguli de aur in amenajarile interioare trebuie sa iei in calcul faptul ca este nerecomandata ca intr-o casa fiecare camera sa fie decorata intr-un alt stil. Nu pot avea camera de zi in stil minimalist, domitorul in stil romantic si bucataria in stil vintage. Accente si detaliile sunt cele care trebuie sa faca diferenta in conditiile in care stilul general al casei trebuie sa ramana, mereu, unitar.

Sursa foto: ©jacek kadaj-Fotolia.com / hepta.ro

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply