Sparanghelul, o specie comestibilă de asparagus

0

sparanghelul

Sparanghelul (Asparagus officinalis) aparţine familiei de plante de apartament Asparagus, fiind singura specie comestibilă dintre acestea. Originală din Europa şi Africa de Nord, sparanghelul este o legumă folosită în reţetele culinare încă din cele mai vechi timpuri, datorită aromei sale fine. Reţete cu sparanghel se găsesc chiar şi în De re coquinaria, o carte de bucate veche de 2000 de ani.

Sparanghelul a fost cultivat pe rând de egipteni, greci şi romani, care îl foloseau proaspăt sau conservat (uscat sau congelat în zăpadă) în timpul iernii. La romani, planta era considerată un puternic afrodiziac, acesta fiind unul din motivele pentru care era consumată. În Evul Mediu şi-a pierdut din popularitate, dar prin secolul al XVII-lea a revenit la modă la englezi şi germani, care l-au răspândit apoi în întreaga lume.

Ce ştii despre Romanesco, leguma extraterestră?

Sparanghelul este o plantă erbacee perenă care creşte 1-1,5 metri în înălţime. Înfloreşte toată vara, iar florile, în formă de clopoţei alb-verzui uşori parfumaţi sunt urmate uneori de bobiţe roşii, otrăvitoare pentru oameni.

Sparanghelul, diverse varietăţi

Sparanghelul poate fi verde, alb şi roşcat. Sparanghelul verde îşi datorează culoarea datorită procesului de fotosinteză din timpul creşterii.

Sparanghelul alb, considerat o delicatesă şi valorând de două ori mai mult decât cel verde, nu este decât sparanghel obişnuit, crescut la întuneric. Iniţial era obţinut acoperind tulpinile cu pământ pentru ca lumina soarelui să nu pătrundă la ele, dar era destul de greu de recoltat. Mai nou se folosesc aşa numitele sere „negre”, care împiedică lumina soarelui să ajungă la plante.

Află despre Florile verii – sfaturi de semănare și îngrijire

Sparanghelul roşcat este un soi aparte, originar din Italia şi cunoscut sub numele de „Violetto d’Albenga”. Sparanghelul roşcat este mult mai dulce şi mai fraged decât cel verde şi poate fi consumat crud, făcându-l astfel una din legumele ideale pentru salate.

În vestul continentului nostru se cultivă o subspecie de sparanghel, numită Asparagus prostratus Dumort. Aceasta este o varietate pitică, de numai 30-70 cm înălţime.

Citeşte în continuare mai multe Sfaturi pentru cultivarea sparanghelului.

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Text: Patricia Uşurelu
Foto: Fotolia – © Marek Gottschalk

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply