Romanesco, leguma extraterestră

0

romanesco

Romanesco (Brassica oleracea) este o legumă din familia verzei, fiind, de fapt, o variantă a banalei conopide. Însă aspectul său cu totul neobişnuit, asemănător unor fractali în spirală, o face să fie potrivită nu numai în stratul cu legume, ci şi în aranjamentele din grădina cu flori.

Romanesco are o valoare nutritivă asemenea conopidei, dar conţine mai mult caroten şi săruri minerale, fiind şi o bogată sursă de vitamina C.

Află care este Ghiveciul potrivit pentru plantele tale

Romanesco, sfaturi de cultivare

  • Dacă doreşti ca o mică părticică din grădina ta să arate ca cea a unui marţian, caută un loc mai răcoros, cu un sol bine drenat, umed şi foarte uşor acid.
  • Este de preferat să semeni iniţial în răsadniţe şi apoi, după 8 săptămâni, să transplantezi lăstarii în grădină, la un metru distanţă unul de altul.
  • Din păcate, romanesco este sensibil la temperaturile extreme. Dacă este prea cald nu se mai formează inflorescenţa, iar dacă este prea rece acesta rămâne mică. Temperatura ideală este de creştere este de 25-26°C.
  • Udă plantele în mod regulat şi aplică un îngrăşământ obişnuit la 2-3 săptămâni.
  • Plantează printre căpăţânile de romanesco muşcate sau limba mielului, pentru a le feri de atacul fluturelui  de varză.
  • Dacă totul a mers bine, romanesco e gata de recoltare la 2 luni după ce a fost transplantat în grădină.

Inspiră-te din cele 3 idei simpatice de amenajare a grădinii

Reţeta noastră: Romanesco cu brânză camembert

Ingrediente: O căpăţână de romanesco tăiată bucăţi, o linguriţă de făină, 250gr brânză camembert felii, 100ml lapte, 25gr unt, 2 linguri de coniac, 1 lingură de seminţe de chimen.
Mod de preparare: Puneţi într-o cratiţă bucăţile de romanesco, adăugaţi apă rece, făina şi un pic de sare. Aduceţi la fierbere şi apoi lăsaţi la foc mic pentru 10 minute. Scurgeţi şi aşezaţi romanesco pe un platou. Între timp amestecaţi cu mixerul brânza, laptele, untul şi coniacul şi adăugaţi puţină sare şi piper pentru gust. Turnaţi compoziţia peste romanesco, adăugaţi seminţele de chimen şi serviţi imediat.

Vezi Cum te poţi abona la revista Casa şi grădina

Articol apărut în revista Casa şi grădina
Text: Patricia Uşurelu
Foto: Fotolia – chaoss

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply