Ghiveciul potrivit pentru plantele tale

0

Ghiveciul potrivit

Ghiveciul potrivit – ce reguli trebuie să respecți atunci când îl alegi pentru ca plantele tale să fie fericite? Este foarte simplu: ține cont de cerințele de creștere specifice fiecărei plante…

…și de câteva reguli elementare de fizică, mai cu seamă de legea echilibrului: nu lua un ghiveci prea mic pentru o plantă prea mare, dacă nu vrei să renunți mai repede decât este cazul la motanul familiei sau la porțelanurile scumpe. Scopul ghiveciului este de a ține laolaltă pământul și apa pe lângă rădăcinile plantei, motiv pentru care nu sunt potrivite recipientele din materiale permeabile sau cu orificii de drenaj prea mari.

Ghiveciul potrivit trebuie ales și în funcție de următoarele reguli

Alege pentru plantele care au nevoie de un drenaj bun ghivece cu orificii de scurgere. Dacă aspectul acestora nu te încântă prea tare, ascunde-le în măști de ghivece sau în alte vase ornamentale.

Ghiveciul potrivitCitește mai multe despre Alegerea ghivecelor pentru plante 

Cu excepția orhideelor, plantele nu suportă să aibă rădăcinile înghesuite. Așadar, ghiveciul potrivit pentru ele trebuie să fie mai mare decât ghemul de rădăcini (la majoritatea plantelor, dimensiunea acestuia este aproximativ egală cu cea a coroanei, dar cel mai simplu este să cumperi un ghiveci cu unul, doi centimetri mai mare în diametru decât cel în care ai cumpărat planta).

În ceea ce privește orhideele, ghiveciul potrivit este exact pe măsura rădăcinilor. Ideal este un ghiveci transparent, deoarece rădăcinile orhideelor au nevoie de lumină. În plus, acesta trebuie să aibă orificii de scurgere și un suport (o farfurioară sau mască de ghiveci) în care să se adune apa. Și pentru că sunt deosebit de pretențioase în ceea ce privește pământul, nu uita să umpli ghiveciul cu un substrat special pentru orhidee, pe care îl poți găsi la magazinele de specialitate.

În cazul cactușilor și al plantelor suculente, poți opta pentru ghivece scunde și largi, deoarece rădăcinile acestor tipuri de plante se dezvoltă mai mult pe orizontală decât în adâncime. Nu este obligatoriu să aibă orificii de scurgere, dar în acest caz va trebui să uzi plantele mult mai puțin, având grijă ca apa să nu băltească. Substratul din ghiveci trebuie să fie nisipos, bine afânat.

Află Cum te poți abona la revista Casa și grădina 

Articol publicat în revista Casa și grădina
Foto:

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply