Alegerea ghivecelor pentru plante

0

Alegerea ghivecelor pentru plante pare o treaba usora, dar este cu mult mai complicata de cat crezi. De alegerea ghivecelor pentru plante depinde intr-o masura foarte mare modul in care acestea evolueaza. Aparitia sau prevenirea unor boli si ale unor probeme depinde de alegerea ghivecelor pentru plante.

Alegerea ghivecelor pentru plante  (2)

Citeste si: Cele mai frumoase ghivece de flori

Alegerea ghivecelor pentru plante este la fel de importanta ca si alegerera corecta a solului si a pozitiei plantei, in casa. O planta de apartament este o planta stresata, pentru ca nu traieste in mediul sau natural, asa ca alegerea ghiveciului potrivit poate atenua din efortul de adaptare la mediul al plantei, ceea ce contribuie substantial la frumusetea si buna evolutie a acesteia.

Alegerea ghivecelor pentru plante  (5)Citeste si: Totul despre ghivecele pentru plante

La alegerea ghivecelor pentru plante trebuie sa tii cont de dimensiunile plantei si de modul in care acestea se dezvolta. Exista plante ale caror radacini coboara adanc in pamant – aceste vor avea nevoie de un ghiveci inalt si mai putin larg, dupa cum exista plante ale caror radacini se intind mult la supafata solului, acestea avand nevoie de un ghiveci cu gura larga si mai putin adanc.

Alegerea ghivecelor pentru plante trebuie sa tina cont si de nevoia de apa a plantei. Cele care au neaparata nevoie de un mediu umed vor avea nevoi de ghivece mai putin permeabile, iar cere care au nevoie de putina apa si prefera un sol bine drenat au nevoie de ghivece permeabile. Cele mai bune sunt cele din lut care pot sa fie in functie de nevoile plantei din lut ars sau nears. Ghivecele pot sa fie smaltuite sau nesmaltuite, dupa cum sunt nevoile plantei care il va ocupa.

Citeste si: Cum cureti praful de pe frunzele plantelor din casa

Toate ghivecele, indiferent din ce materiale sunt confectionate, trebuie sa aiba orificii pentru scurgerea surplusului de apa dupa udare. Este recomandat ca in farfuria in care sta ghiveciul, sa asezi un strat de pietris marunt, pentru ca excesul de apa sa se poata scurge cu usurinta.

Alegerea ghivecelor pentru plante  (1)La alegerea ghivecelor pentru plante trebuie sa iei in calcul si faptul ca pentru fiecare vas, capacitatea de retinere a apei depinde de raportul dintre inaltimea si diametrul vasului. Retinerea apei va fi cu atat mai redusa cu cat raportul inaltime-diametru este mai mare. In general, acest raport este de 1:1. Marimea ghiveciului influenteaza gradul de tasare al amestecului de pamant, tasarea fiind mai redusa in ghivecele cu volum mai redus.

Cateva sfaturi despre alegerea ghivecelor pentru plante

♦ La  alegerea ghivecelor pentru plante, inainte de a le cumpra, trebuie sa te gandesti unde le vei aseza.
♦ Evita vasele de plastic si alege mereu ghivece din materiale naturale.
♦ Este bine ca periodic ghivecele sa fie bine curatate. Cele din materiale naturale pot dezvolta mucegaiuri si ciuperci daunatoare.
♦ Schimba ghivecele plantelor periodic. O data la doi ani este cel mai bine. Cand alegi un ghiveci nou, orienteaza-te catre unul care sa fie facut din aceleasi material, evident daca planta a evoluat bine.

Sursa: bhg.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply