Sparanghelul, sfaturi de cultivare

0

sparanghelul

Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o legumă folosită în reţetele culinare încă din cele mai vechi timpuri. Original din Europa şi Africa de Nord, poate fi cultivat şi în grădinile noastre.

Sparanghelul, sfaturi de cultivare

Urmează sfaturile de mai jos pentru o recoltă bogată de sparanghel:

  • Sparanghelul preferă solurile nisipoase, uşor acide, bine drenate, bogate în turbă şi resturi organice.
  • Pentru plantare alege o brazdă ferită de vânt, la soare, pe care să o pregăteşti încă din toamnă. De preferat ar fi să fie situată înspre marginea grădinii, deoarece creşte înaltă şi îţi poate umbri celelalte plante.
  • Alege bine locul, căci plantei nu îi place să fie deranjată, dar dacă o cultivi corect, cultura poate dura şi 30 de ani.
  • Plantează sparanghelul primăvara, de îndată ce pământul poate fi săpat. Este bine să foloseşti rădăcini de un an, pe care le găseşti de obicei la supermarket.
  • Dacă preferi seminţele, ele trebuie plantate în răsadniţe şi abia după un an transplantate în grădină, atunci când rădăcina s-a dezvoltat suficient de mult.

Citeşte şi Semințe de legume – un scurt ghid

  • Aşează plantele într-un şanţ de 30 cm lăţime şi 15 cm adâncime, la o distanţă de 25 cm unele de altele. Acoperă-le cu pământ treptat, pe măsură ce cresc.
  • În timpul creşterii ai grijă să pliveşti tot timpul pământul pentru că buruienele sufocă plantele şi îi consumă substanţele nutritive necesare dezvoltării. Udă abundent în toată perioada creşterii, dar ai grijă ca apa să nu băltească pe plante.
  • Sparanghelul se cultivă doar din al treilea an, când rădăcinile sunt bine dezvoltate şi fixate, iar tulpinile plantelor sunt suficient de groase. Dacă te grăbeşti, nu faci decât să deranjezi planta care nu a crescut suficient.
  • Timpul ideal de recoltare este în lunile mai şi iunie, iar aceasta se face prin frângere sau cu un cuţit, dar având grijă să nu tai tulpinile neformate, care se pregătesc să răsară.

După ce l-ai recoltat, sparanghelul se deteriorează repede dacă nu îl păstrezi într-un mediu umed şi răcoros. În mod ideal se ţine în frigider înfăşurat într-un prosop umed. Dar chiar şi aşa nu rezistă decât o săptămână.

Citeşte şi Măghiranul – sfaturi de cultivare şi o reţetă delicioasă

Sparanghelul poate fi folosit proaspăt, congelat sau uscat, existând chiar şi câteva reţete de murături cu sparanghel. Noi îţi recomandăm însă o reţetă delicioasă cu sparanghel proaspăt.

Reţeta noastră: Sparanghel proaspăt cu carne de miel

Ingrediente: o ceapă roşie, 3 căţei de usturoi, o jumătate de ceaşcă de vin alb sec, 3 căni cu sparanghel proaspăt tăiat felii şi opărit, 500 grame carne de miel tăiată cubuleţe, sare şi piper după gust.

Mod de preparare: încălzeşte pe foc o tigaie mare şi adaugă jumătate din cantitatea de vin. Adaugă ceapa şi usturoiul tăiate mărunt şi rumeneşte-le puţin. Adaugă carnea de miel şi fierbe înăbuşit timp de 20 de minute, după care adaugă restul de vin şi sparanghelul. Acoperă şi mai fierbe timp de 10 minute. Adaugă sarea şi piperul.

Citeşte şi Sparanghelul, o specie comestibilă de asparagus

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Text: Patricia Uşurelu
Foto: Fotolia – © tuayai

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply