Macul de camp, floarea anului 2017

0

Macul de camp (pe numele oficial – Papaver rhoeas), sau macul salbatic, a fost ales Floarea anului 2017 de Fundatia Loki Schmidt din Germania. Alegerea acestei flori din flora spontana nu este intamplatoare si se doreste un semnal de alarma pentru riscul imens si imediat al pierderii diversitatii ca urmare a folosirii exagerate si intensive a ierbicidelor in folosul agriculturii industriale.

Fundatia Loki Schmidt alege in fiecare an o planta careia ii ofera titlul de floarea anului. In 2015 a fost anul dedicat Florii Soarelui, in 2016 a fost Cosmea, iar anul acesta macul de camp.

Exista mai multe organisme care declara o anume planta ca fiind planta anului, in functie de anume proprietati ale acestora. Exista o competitie a plantelor decorative, una a plantelor aromatice si cea a Fundatia Loki Schmidt. printre plantele nominalizate in anii trecuti au fost lavanda, busuiocul, zinnia.

Macul de cam[ nu a fost, dupa cum spuneam, ales intamplator. Aceasta planta dar si multe alte plante perene din flora spontana imbogatesc peisajul nu numai din punct de vedere estetic. Multe dintre acestea sunt plante extrem de valoroase din punct de vedere medical, multe fiind deja cultivate in scop industrial, intensiv, si au suferit deja modificari. Toate acestea duc la declinului diversitatii la probleme grave de polenizare, cu afectarea grava a unor specii de insecte si pasari care s ehranesc cu polenul acestor plante, care intra la randul lor in lista cu specii vulnerabile sau amenintate.

Potrivit Fundatiei Loki Schmidt, macul este reprezentativ pentru pierderea diversitatii. Planta creste in mod obisnuit in lanurile de cereale. Fiecare floare de mac produce aproximativ 2,5 milioane de boabe de polen si oferă insectelor o sursa importanta de hrana. Des intalnit in trecut, macul a devenit din ce in ce mai rar, ajungand chiar in pericol de dispariţie din cauza modalitatilor de exploatare agricola ca urmare a utilizarii excesive a pesticidelor, erbicidelor si ingrasamintelor chimice).

Planta erbacee din familia Papaveraceae, originara din sudul Europei, Asia si Africa de Nord, macul de camp este raspandit in multe tari din intreaga lume. Macul a fost adus în Europa în urmă cu aproximativ 6000 ani, din Asia.

Macul infloreste la sfarsitul lunii mai, marcheaza inceputul verii si poate fi vazut pe pajisti, in fanete, pe campii si la marginea drumurilor.

Cunoscut si recunoascut pentru proprietatile sale terapeutice, macul de camp, impresioneaza prin aspectul petalelor. Cunoscut si sub numele de macul cucului, mac iepuresc, mac pasaresc, mac salbatic, paparoane, pipiloare, paparuie, fiecare floare de mac are doua sepale ce cad in momentul cand bobocul se deschide, are patru petale de culoare rosie (foarte rar alba sau portocalie), uneori avand o pata neagra la baza lor. Fructul este o capsulă care conține semintele.

Sursa foto: pixabay.com

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply