Flori de câmp în grădina rustică

0

Flori de câmp

Flori de câmp? Se potrivesc perfect în grădina rustică, sunt foarte frumoase şi nu au nevoie de prea multe îngrijiri. Plante precum drăgaica sau căldăruşa te vor surprinde plăcut prin rezistenţa lor şi frumuseţea florilor. Florile de câmp se potrivesc cel mai bine în grădina de la țară in stil rustic însă mai nou a apărut o modă în grădinărit în care flori de câmp își fac locul și pe peluzele sau în straturile amenajărilor moderne, chiar minimaliste.

Flori de câmp: ochiul broaştei

Plantă măruntă, perenă, Primula farinosa este întâlnită mai frecvent prin păşunile alpine cu soluri calcaroase şi umede decât prin grădini. Florile mici, roz sau lila, în formă de stea apar primăvara în capătul unei tije subţiri de maxim 20 centimetri înălţime. Dacă îţi plac primulele şi doreşti să mai adaugi încă o specie la colecţie, atunci Primula farinosa este o alegere excelentă pentru borduri sau grădinile umede. Totuşi, ca să te bucuri de cât mai multe flori, ai nevoie de un loc însorit sau cu umbră parţială şi de un sol bogat şi bine drenat care să fie menţinut umed. Datorită culorii lila cu un mic mijloc galben asemănător unui „ochi”, floarea mai este numită popular ochiul broaştei.

Citește și Scânteioarele, soluţii pentru probleme frecvente

Flori de câmp ideale pentru umbră

Vârfurile înalte şi pline de flori galbene ale plantei Lysimachia punctata, care apar din iunie până în august, fac din ea o soluţie elegantă pentru stratul de fundal dintr-o grădină umedă sau pentru marginea iazului. Dar cel mai potrivit loc ar fi grădinile rustice sau pajiştile, unde se poate întinde în voie, deoarece are un ritm de înmulţire extrem de rapid. Dacă spaţiul nu îţi permite şi îţi doreşti câteva fire, cea mai bună soluţie este să le plantezi într-o găleată fără fund de 10-12 litri pe care să o aşezi în grădină. Ai grijă să cureţi şi florile ofilite, deoarece se poate înmulţi şi prin seminţe, nu doar prin rizomii subterani. Ideală pentru plantă este umbra parţială, dar se dezvoltă bine şi în soare direct.

Citește și Buruienile, inamicii grădinii

Flori de câmp: drăgaice

Drăgaica sau sânziana (Solidago canadensis) este o specie perenă cunoscută pentru florile de un galben strălucitor în formă de fulgi enormi care apar vara târziu. Poate fi întâlnită crescând prin fâneţe şi păşuni sau în zone aride. Florile deschise atrag insectele polenizatoare, iar iarna capetele cu seminţe sunt o sursă de hrană pentru păsări. În grădină, este una dintre cele mai uşor de cultivat plante, ba chiar se pare că îi merge mai bine dacă uiţi de ea. Plantează drăgaica pe pajişte, într-un loc însorit cu un sol bine drenat. Cei mai buni companioni pentru ea sunt Rudbeckia hirta, Salvia leuchanta, Sedum sau Pennisetum. Se auto-însămânţează foarte uşor.

Citește și Fructele pădurii din grădina ta

Nu este foarte complicat să aduci flori de câmp în grădină, însă trebuie să te informezi puțin despre specia îndrăgită. Dacă este anuală, culege-i semințele după ce s-au copt bine și seamănă-le imediat în grădină, iar dacă este perenă, așteaptă toamna și scoate planta cu tot cu rădăcină din pământ, apoi transplanteaz-o rapid în locul dorit. Nu uita să asiguri florilor de câmp condiții asemănătoare cu cele în care au apărut spontan: un sol bine drenat și fertil și soare din abundență.

Articol adaptat din revista Casa şi grădina   *   Text: Patricia Ușurelu   *   Foto: © romantiche – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply