Buruienile, inamicii grădinii

0

buruienile

Buruienile au făcut parte dintotdeauna din peisajul natural, iar eliminarea lor totală este practic imposibilă, motiv pentru care menţinerea lor sub control este o soluţie mai realistă.

Planul de acţiune trebuie să fie elaborat în funcţie de tipul buruienilor – anuale sau perene – şi de metoda pe care doreşti să o foloseşti: mecanică sau chimică.

Metoda mecanică

Constă în ruperea buruienilor sau scoaterea lor din pământ cu mâna sau cu unelte specializate, cunoscută şi ca metoda ecologică, deoarece nu dăunează microsistemului grădinii.

Deşi par nişte unelte inofensive, săpăliga şi lopăţica de grădină sunt nişte fiare special concepute pentru a distruge buruienile. Iar noile modele de unelte elaborate cu un design ergonomic te vor ajuta să-ţi închei cu succes misiunea de anihilare a intruşilor.

Citeşte şi Limba mielului: frumoasă, aromată și gustoasă

Metoda chimică

Pentru a elimina buruienile mai încăpăţânate din grădină devine necesară aplicarea diverselor substanţe, de la oţet şi sarea de bucătărie, până la cele mai puternice, care sunt comercializate doar din farmaciile fitosanitare sub denumirea de erbicide. Este recomandabil ca această metodă să fie folosită numai în cazul în care prima nu a dat niciun rezultat.

Buruienile anuale

În ceea ce priveşte tipul de buruieni, trebuie să ştii că, asemenea plantelor îndrăgite, buruienele anuale răsar din seminţe, înfloresc, fac seminţe la rândul lor, apoi mor. De aceea, pentru a stârpi acest tip de buruieni este suficient să le tai sau să le coseşti înainte de a înflori – oprindu-le astfel ciclul natural şi împiedicându-le să se înmulţească. Resturile de frunze pot fi adăugate la compost.

Citeşte şi Calitatea aerului din casa ta poate fi îmbunătăţită

Buruienile perene

În schimb, cu buruienile perene lucrurile nu stau la fel de uşor: precum balaurul din poveste, acolo unde ai tăiat una – vor răsări zece. Şi asta doar pentru că au rădăcini subterane perene, rezistente, care vor produce noi şi noi lăstari. Din acest motiv este nevoie să le scoţi din pământ cu tot cu rădăcina întreagă, orice colţ de rădăcină rămas va produce o nouă plantă.

Dacă terenul pe care trebuie să-l pliveşti este mult prea mare pentru a putea scoate plantele una câte una, atunci nu-ţi rămâne de făcut decât să foloseşti erbicidele. Atenţie însă! Acestea pot distruge la fel de uşor şi florile din strat, perturbând microsistemul grădinii timp de câţiva ani, aşa că încearcă să le aplici local, numai acolo unde este nevoie.

Află cum te poţi abona la revista Casa şi grădina

Articol publicat în revista Casa şi grădina  *  Text: Carli Marian  *  Foto: Fotolia – Colette

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply