Fructele pădurii din grădina ta

0

Fructele pădurii sunt pregătite să-ţi împodobească grădina! Îţi dezvăluim secretele lor pentru a-ţi transforma colţul verde într-unul plin de fructe colorate şi aromate. Eşti gata să le savurezi?

Fructele pădurii – coacăzul

Arbuştii de coacăz (speciile de Ribus) au nevoie de un sol cu un pH neutru şi de un spaţiu luminos. Plantarea trebuie efectuată primăvara în gropi de aproximativ 30 cm diametru şi adâncime, folosind butaşi gata înrădăcinaţi. După aşezarea în groapă se pune pământ, se tasează, se udă şi se face un muşuroi lângă mugurele terminal. Recoltarea se face de la sfârşitul lui iunie până la finele lui iulie, în funcţie de soi.

Citeste si: Plantarea arbustilor de catina

Fructele pădurii – murul

Ai nevoie doar de un loc adăpostit şi însorit. Primăvara, după ce a trecut pericolul îngheţului, poţi planta butaşi de mur în grop de 40 cm diametru şi adâncime. Este important de reţinut că fiecare tulpină de mur trăieşte 2 ani şi fructifică o singură dată, în cel de-al doilea an. În perioada de dezvoltare şi de maturare a fructelor, tufele au nevoie de foarte multă umezeală.

Citeste si: Plantarea arbustilor fructiferi toamna

Fructele pădurii – cornul

Tot ce trebuie să ştii este că acest arbust iubeşte căldura, preferând întotdeauna terenurile calde, fertile şi calcaroase. Materialul săditor trebuie plantat în gropi de 30 cm diametru şi adâncime, imediat ce primăvara s-a instalat. La sfârşitul verii respective-începutul toamnei, grădina ta va căpăta patina roşie a fructelor lucioase ce aşteaptă să fie recoltate. Fructele au gust acru-dulceag astringent şi au atât utilizări terapeutice, cât şi culinare. Iar lemnul de corn are o importanţă deosebită, din el confecţionându-se diferite obiecte de mobilier.

Citeste si: Aronia, arbustul minune

Fructele pădurii – afinul

Atenţie, afinul (Vaccinium myrtillus) este ceva mai pretenţios decât ceilalţi arbuşti. Are nevoie de un sol cu pH acid şi de spaţii umbroase. Dacă problema solului este rezolvată, atunci îl poţi planta primăvara într-o groapă de aproximativ 50 cm în diametru şi 30 cm adâncime. Irigarea de primăvara până toamna este necesară, însă atenţie dacă vrei să ajungă la fructificare – nu uda în exces întrucât determini putrezirea rapidă a rădăcinilor!

Citește și: Plantarea arbustilor fructiferi primavara

Articol publicat în revista Casa şi grădina  *  Text: Carli Marian  *  Foto: Fotolia – Juhku

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply