Aronia, arbustul minune

0

Aronia (Aronia melanocarpa) sau Scorusul este un arbust fructifer pe care trebuie sa-l ai in gradina ta, care isi poate gasi loc si in balcon sau pe terease. Aronia face parte din familia Rozaceae, inforeste primavara, are flori care seamana cu cele de mar si fructe rosii sau negre, care se coc la inceputul toamnei.

aronia

Aronia este un arbust originar din America de Nord, are putin peste un metru inaltime si prefera un sol umed si acid. Este un arbust rezistent, care rezista foarte bine la firg si chiar la ger (spuprta si temperaturi de -30 de grade celsius), motiv pentru care este ideal ca arbust decorativ in gradina. Este rezistent la boli si nu are probleme cu daunatorii.

Citeste si: Catina de gradina

Aronia produce fructe care la maturitate sunt rosii sau negre, in functie de soi. Fructul este mic, de culoare neagra si are gust amar si astringent. Merita sa plantezi si sa ingrijesti arbustul fie pentru calitatile speciale ale fructelor sale, fie  pentru aspectul sau deosebit.

Toamna, frunzele de Aronia devin portocalii si ofera o priveliste incantatoare in gradina.

Mai trebuie spus ca un arbust matur produce intre 10-17 kilograme de fructe si ca durata de viata a acestor arbusti este de aproximativ 20 de ani.

Citeste si: 5 idei inedite pentru a te feri de insecte pe terasa

Aronia se cultiva in special in regiunile umede. Are nevoie de apa si lumina multa. Aronia suporta destul de greu temperaturile foarte ridicate.

aronia

Este recomandat sa plantezi arbustii de Aronia toamna, pentru a avea o prima recolta de fructe in anul urmator.

Citeste si: Lamaiul. Cum il cresti in casa

Aronia este recunoscuta mai ales pentru fructele sale care contin o cantitate impresionanta de antioxidanti, de 15 ori mai multi decat afinele sau rodiile. Fructele sunt foarte apreciate pentru continutul de vitamina P mai ridicat decat in orice alt fruct.

Fructele de Aronia, pentru calitatile sale fac parte din dieta astronautilor.

Sursa: Wikipedia

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply