Plantarea arbustilor de catina

2

Vorbim despre plantarea arbustilor de catina pentru ca este genul de arbust fructifer pe care trebuie sa-l ai in curte. Un motiv temeinic este acela ca acest arbust fructifer este extrem de decorativ si produce abundent fructe mai mult decat beneficie sanatatii.

Iata tot ceea ce trebuie sa stii despre plantarea arbustilor de catina.

Plantarea arbustilor de catina

Catina este perfect adaptata pentru clima din Romania si suporta fara probleme orice fel de sol. Nu are probleme cu frigul, suporta seceta si caldura fara probleme, nu are nevoie de intretinere speciala si face fructe foarte multe, ajungand la 6-7 kilograme de fructe pentru o planta, la doua-trei ani dupa plantare, si ramane productiva pe toata durata vietii, adica intre 18 si 20 de ani.

Citeste si: Magnolia, frumoasa si nepretentioasa

Plantarea arbustilor de catinaDe notat este ca, daca vrei catina in curte, trebuie sa tii cont ca nu poti planta un singur exemplar si asta pentru ca planta are doua sexe. Regula spune ca la 4 – 7 plante feminine trebuie sa plantezi un exemplar masculin daca vrei o productie mare si constanta de fructe.

Dar, tinaind cont de faptul ca este foarte putin pretentioasa, daca ai o bucata de gradina este mare pacat sa nu plantezi macar vreo 10 arbusti de catina.

Citeste si: Aronia, arbustul minune

Plantele masculine sunt mai inalte decat cele feminine, sunt mai groase si au o culoare mai inchisa, iar mugurii sunt mai mari decat la cele feminine. Plantele masculine infloresc primele, iar cele feminine infloresc in acelasi timp in care infrunzesc, in aprilie-mai, sau cand temperaturile sunt timp de doua saptamani peste 15 grade Celsius. Polenizarea are loc cu ajutorul insectelor si a vantului. Fara polenizare catina nu leaga rod.

Citeste si: Lucrarile de primavara in gradina. O lista de prioritati

Plantarea arbustilor de catina se face si toamna, si primavara

Radacina arbustilor trebuie sa treaca prin etapa de mocirlire (inmuierea radacinii intr-un amestec ca smantana groasa format din balega de vaca, argila, pamant galben si apa). Gropile trebuie sa fie largi, cu diametrul de circa 60 de centimetri, cel putin pentru ca radacinile sa aiba loc sa se intinda. Groapa de plantare trebuie fertilizata abundent. Ideala este balega de vaca, iar groapa se umple indesat cu pamant fertil, urmand a fi ridicata in musuroi inalt la suprafata. Pamantul din gropa trebuie calcat bine cu piciorul. Dupa plantarea puietilor, acestia trebuie udati abundent, dar numai in jurul radacinei.

Pe parcursul primului an trebuie indepartate burienile si udat numai daca pamantul este foarte uscat si seceta este accentuata, dar nu mai mult de 4-5 udari de primavara pana toamana tarziu. Doua udari suplimentare sa pastreaza pentru iulie-august cand planta se dezvolta accelerat, in cazul in care plantarea arbustilor de catina s-a facut primavara.

Citeste si: Plantarea arbustilor fructiferi toamna

Toamna si iarna in primii doi-trei ani dupa plantarea arbustilor de catina baza tulpinei trebuie protejata de rozatoare cu folie de plastic speciala.

Dupa plantarea arbustilor de catina acestia vor produce rod in anul al doilea, dar daca au conditii bune vor rodii putin inca din primul an.

Sursa foto: ©Nitr/Fotolia /©BestPhotoStudio/Fotolia

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

 1. Am doi arbuști de cătina plantați de 5 ani, dar nu înfloresc. Au crescut mari de 2-3 m, sunt sănătoși, însă nu au fact flori. Ce-i de făcut?

  • Otilia Ignat

   sunt mai multe cauze. nu au lumina suficienta, nu-i bun solul, e prea sarac sau nu se potriveste cu nevoile lor.
   cerd ca solul este devina.
   plus ca este nevoie de taiere.
   vezi pe site sunt multe articole despre catina. cauta ”catina” si ai sa gasesti o gramada de sfaturi.
   si esti sigur ca e catina?

Leave A Reply