Magnolia, frumoasa si nepretentioasa

0

Magnolia este frumoasa si nepretentioasa. O poti planta in gradina sau in ghivece mari pe care le poti tine in casa, in camere mari sau pe balcon ori terase.

Magnolia se planteaza toamna, inainte sa vina frigul sau primavara in cursul lunii martie, neaparat inainte sa crape mugurii pomilor. Dupa, este prea tarziu.

Magnolia (1)

In gradina, magnolia trebuie plantata intr-un loc ferit de cureti de aer, in care bate soarele, de preferat pe langa cladiri sau ziduri ca sa profite de caldura radiata de pereti. Magnolia evolueaza bine in zone calde, cu un climat bland, cu ierni putin geroase, iar iarna are nevoie de protectie la radacina, cel putin. Se simte bine in solurile usor acide. In groapa de plantare se pune un strat de nisip sau pietris ca sa preveni stagnarea apei, care duce repede la distrugerea radacinilor.

Citeste si: Secretul petalelor de magnolie

Groapa trebuie sa aiba dimensiunea pachetului de radacini, astfel incat acestea sa nu fie inghesuite sau presate la plantare. Groapa se acopera cu pamanutul scos, amestecat in parti egale cu pamant din frunze de padure.

Citeste si: Plante aducatoare de noroc

Se uda bine la plantare, atat la final, cat si in cursul plantarii in doua randuri. Primavara si vara magnolia se uda o data pe saptamana, daca nu ploua suficient. Planta are nevoie de circa 5-7 litri de apa in sezonul cald, in fiecare saptamana, iar in zilele caniculare de 2-3 litri de apa in fiecare zi.

magnolia

Taierile se fac in august – septembrie pentru formarea si intretinerea coroanei, dar lastarii trebuie lasati, si taiati, daca este nevoie, abia in anul urmator.

Citeste si: Plantarea arbustilor fructiferi toamna

Exista mai multe tipuri de magnolie, care toate se simt bine in clima din tara noastra. Magnolia soulangiana creste inalta, pana la 7-8 metri cu mai multe tulpini. Florile sunt mari, erecte, albe cu baza petalelor roz-violet. Frunzele au marime mijlocie. Magnolia soulangiana este cel mai raspandit soi, la noi.

Magnolia acuminata ajunge pana la 15-30 metri inaltime. Are tulpina dreapta. Florile apar in luna mai, sunt fara miros si au culoarea gabena-verzuie. Frunzele sunt mari, de forma ovala, de culoare verde-inchis pe fata si cenusii pe partea inferioara.

Magnolia denudata este cea mai decorativa are coroana larga, ramificata. Infloreste inainte de infrunzire, are flori albe si mari cu 9 petale. Florile sunt placut parfumate si apar in aprilie-mai.

Magnolia stellata are forma de arbust cu flori albe parfumate si infloreste bogat in martie-aprilie. Este soiul prezent rar in tara noastra, fiind gasita mai ales in sudul extrem.

Citeste si: Cinci sfaturi pentru o gradina mica

Sursa foto: ©neko92vl/Fotolia/ ©IrianaShiyan/Fotolia

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply