Iarba de angelică, o plantă îngerească

0

Iarba de angelică – o știi? Este o tufă înaltă, înrudită cu morcovii și pătrunjelul, care poate ajunge până la trei metri și pe care mulți o aruncă din grădină, crezând că-i o simplă buruiană.

Iarba de angelică – utilizări

Însă probabil că n-ar mai proceda așa dacă ar ști că această plantă, denumită științific Angelica archangelica, are numeroase întrebuințări: este folosită ca plantă medicinală, iarbă aromatică, și materie primă pentru diverse meșteșuguri. Mai mult decât atât, florile mari, frumoase, ca niște globuri pufoase și frunzișul dantelat o fac să fie admirată și în grădinile decorative, în special în cele englezești, fiind un excelent companion pentru plantele sensibile, căci mirosul ei intens alungă insectele dăunătoare.

Citește și Anghinarea, sursă bogată de potasiu şi magneziu

Iarba de angelicăIarba de angelică – scurt istoric

Originară din Europa, de la Mediterana până în Laponia, iarba de angelică este folosită în popor din cele mai vechi timpuri, însă începe să devină intens cultivată din secolul al X-lea, în grădinile mănăstirești. Devine foarte populară în Scandinavia secolului al XII-lea, unde este văzută ca un panaceu împotriva tuturor bolilor, iar din tulpina ei goală se face un instrument muzical asemănător fluierului, obiect de joacă pentru copii.

În prezent, iarba de angelică este folosită în principal în industria farmaceutică și cea a producerii băuturilor alcoolice, fiind cea care dă aroma ginului, vermutului și altor băuturi. Când îți vei turna un martini, vei ști acum că aroma lui inconfundabilă provine de la rădăcina acestei plante.

Citește și Andivele, aurul alb al legumelor

În gospodării se mai folosește pentru garnisirea omletelor, peştelui, dar din ea se poate face şi gem. Tulpinile lungi şi verzi sunt zaharisite şi folosite pe post de decoraţii alimentare.

Iarba de angelică – sfaturi de cultivare

Preferă locurile umbroase cu sol bogat, lutos şi în permanenţă umed. Pentru că nu suportă transplantările, plantează seminţele direct în pământ, primăvara, imediat ce pământul poate fi lucrat. Angelica poate fi înmulţită şi prin rădăcini, dar plantele cultivate din seminţe sunt considerate superioare. Tulpinile se dezvoltă abia în al doilea an, iar în zonele mai reci, unde planta creşte mai încet, nu face floare decât abia în al treilea an.

Citește și Ghiveciul potrivit pentru plantele tale

Rețeta noastră: Lichior din iarbă de angelică

Ingrediente: o linguriţă de seminţe de chimen dulce, o linguriţă de seminţe de anason, 20 seminţe de coriandru, 2, 3 cuişoare, 2 tulpini mari de angelică, 250 grame de zahăr pudră, o sticlă de vodcă.
Mod de preparare: Pune într-un borcan mai mare seminţele de cuişoare, anason, coriandru şi cuişoarele zdrobite, tulpinile de angelică tăiate în bucăţi mici, zahărul şi vodca. Lasă borcanul lângă o fereastră însorită pentru două săptămâni şi amestecă zilnic. Strecoară conţinutul printr-o pânză deasă, îmbuteliază-l şi lasă-l patru luni într-un  loc întunecos.

Citește și Trandafirii cățărători – tăieri de primăvară

Foto: Thinkstock/Guliver; © tsach – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply