Andivele, aurul alb al legumelor

0

Andivele

Andivele, numite şi „Cicoarea de Bruxelles” sau ştiinţific, Cichorium endivia, sunt rude apropiate cu cicoarea, ale cărei rădăcini prăjite şi măcinate sunt folosite ca substitut al cafelei. Datorită bogăţiei de vitamine şi minerale pe care le conţin, andivele au fost denumite „aurul alb” al legumelor.

Tehnica cultivării andivelor a fost descoperită accidental prin 1830, în Belgia, de către un fermier. Acesta, întorcându-se din război, a descoperit că rădăcinile de cicoare pe care le depozitase pentru a face cafea au dezvoltat nişte căpăţâni de frunze scurte, alb-gălbui, fragede şi amărui la gust. Entuziasmaţi de descoperirea unei noi legume în sezonul rece, fermierii belgieni au extins cultura andivelor în toată ţara.

Află care este Ghiveciul potrivit pentru plantele tale

Andivele sunt atât de bogate în minerale şi vitamine, încât au fost considerate „aurul alb al legumelor”. Unul destul de ieftin, având în vedere simplitatea prin care poate fi obţinută o recoltă din aceste plante.

Andivele

Andivele se cultivă uşor

  • Seamănă andivele în mai, pe o brazdă cu un sol afânat. După ce răsar, răreşte plantele la o distanţă de 15 cm şi udă-le regulat până în septembrie.
  • După 3-4 luni, scoate planta din pământ, având grijă să nu îi deteriorezi rădăcinile.
  • Taie frunzele la 4 cm deasupra rădăcinii, iar vârfurile rădăcinilor la o lungime uniformă de 15-20 cm.
  • Aşază rădăcinile una lângă alta într-o ladă mare, apoi adaugă nisip sau pământ nisipos foarte afânat. Acoperă bine lada şi aşeaz-o în cel mai răcoros loc posibil, de preferinţă într-o pivniţă.
  • Cu trei săptămâni înainte de recoltă, mută lada într-un loc la 10-15ºC, adăugând apă dacă solul este prea uscat.
  • Ai grijă ca lada să fie bine acoperită în aşa fel încât sa nu intre nici un pic de lumină – lipsa luminii dau culoarea alb-gălbuie. În câteva zile frunzele vor începe să apară.
  • Verifică din când în când. După aproximativ 3 săptămâni ar trebui să te bucuri de prima salată de andive.
  • Dacă rădăcinile depozitate au fost mari, vei putea obţine şi o a doua recoltă. Dacă nu, nicio problemă. Usucă-le, prăjeşte-le, macină-le şi apoi prepară-ţi cafeaua de dimineaţă.

Încearcă reţeta noastră de Vin din pelin

Reţeta noastră: Salată de peşte cu andive

Ingrediente: o conservă de peşte în ulei, o cutie cu porumb dulce, două andive, zeamă de la o jumătate de lămâie.
Mod de preparare: într-un castron se amestecă conserva de peşte cu tot cu ulei, porumbul scurs, andivele spălate şi tocate şi zeama de lămâie.

Vezi Cum te poţi abona la revista Casa şi grădina

Articol apărut în revista Casa şi grădina
Text: Patricia Uşurelu
Foto: Fotolia – Printemps; Bablo

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply