Anghinarea, sursă bogată de potasiu şi magneziu

1

Anghinarea (Cynara scolymus) este o plantă erbacee perenă asemănătoare ciulinului, cu frunze mari, spinoase, ce poate atinge până la 2 m înălţime.

Cultivată atât pentru solzii cărnoşi ai inflorescenţei, consumaţi ca legume, cât şi pentru florile folosite în industria farmaceutică, anghinarea este o bogată sursă de potasiu şi magneziu. Însă planta este cunoscută mai mult pentru calităţile sale curative decât pentru gustul delicios, puternic amărui, pe care îl are atunci când e gătită – căci acesta nu este chiar pe placul tuturor.

Află mai multe despre Sistemele automate de irigații

Dacă nu este nici pe placul tău, cultiv-o măcar în stratul de flori, este foarte decorativă.

Anghinarea: sfaturi de cultivare

  • Anghinarea are nevoie de un sol bine drenat, uşor acid şi îmbogăţit cu compost în fiecare sezon.
  • Seminţele pot fi semănate direct în grădină, dar pentru a obţine plante mai viguroase, transplantează lăstarii pe care i-ai crescut în răsadniţe până au ajuns de 25 cm înălţime.
  • Plantează-i în grădină în aprilie, cât mai adânc în pământ, la o distanţă de 60 cm unul de altul.
  • În perioada de creştere, aplică lunar un îngrăşământ pe bază de azot şi ai grijă ca solul să fie în permanenţă umed.
  • Poţi recolta anghinarea în iulie-august, iar pentru ca mugurii să se păstreze mai mult, lasă-le tulpina cât mai lungă.
  • Deoarece planta este sensibilă la ger, protejează-i rădăcinile acoperindu-le cu paie sau frunze în timpul iernii.
  • Anghinarea nu trăieşte mai mult de 5 ani. Pentru a avea mereu plante sănătoase şi proaspete, înlocuieşte-le o dată la 3 ani.

Citeşte şi Rucola – o plantă delicioasă în salate

Reţeta noastră: Anghinare cu legume

Ingrediente: 20 căpăţâni proaspete de anghinare (bobocii solzoşi ai plantei), morcovi, mazăre, fasole, 3 cepe mici, o legătură de pătrunjel, sare, piper, sucul de la o lămâie, ulei de măsline.
Mod de preparare: Se spală căpăţânile cu apă, se scurg, se scobesc şi se pun într-un vas cu puţin ulei. Se toacă legumele mărunt, se amestecă cu condimentele şi cu sucul de lămâie, iar cu amestecul obţinut se umplu căpăţânile de anghinare. Se fierbe la foc mic şi se consumă rece.

Vezi Cum te poţi abona la revista Casa şi grădina

Articol apărut în revista Casa şi grădina
Text: Patricia Uşurelu
Foto: Fotolia – bjul

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Ghiță și Elisabeta Gligor

    Anghinarea este foarte bună gătit în toate felurile,cu paste,umplute,cu usturoi,cu sos de rosii este foarte sănătoasă și plină cu vitamine.

Leave A Reply