Gloxinia, planta care renaste in fiecare an

0

Gloxinia (1)

Gloxinia, pe numele oficial Sinningia Hibridă, face parte din familia gesneriaceae și este una dintre cele mai frumoase plante de apartament. Gloxinia este o plantă perenă cu un ciclu de evoluție mai special. În fiecare an, iarna, dispare complet și reapare primăvara. Florile ei, extrem de frumose sunt o bucurie pentru casă din mai până în sepptembrie-octormbrie, când planta pierde frunzele și tulpina și dispare.

Florile sunt mari, au formă de pâlnie, catifelate sub formă de clopoțel și frunze mari pufoase. Deși nu are florile parfumate să știi că gloxinia compensează prin varietatea mare de culori pe care le oferă. Poate avea flori de un alb imaculat sau pot fi purpurii, violet, mov închis în variante simple sau în combinație cu alte culori.

Gloxinia înflorește din mai până în septembrie. În restul timpului bulbul vegetează în sol. Pentru a se manifesta în deplinătatea frumuseții ei, Gloxinia are nevoie de lumină multă, dar indirectă, și temperaturile moderate – cel mai bine se dezvoltă în încăperi ceva mai răcoroase, cu 18-20 de grade Celsius. Stă cel mai bine la ferestrele cu expoziție estică, vestică sau nordică. Temperaturile scăzute sunt importante mai ales în perioadă de înflorire.

Cel mai important aspect în îngrijirea gloxiniei ține de udare. Această operație trebuie efectuată în permanență de jos în sus, adică prin udarea în farfurie. Acest tip de udare va preveni întotdeauna excesul de apă în sol și astfel se va evita apariția putregaiului la nivelul tubercului. Cel mai bine este să lași ghiveciul într-o farfurie cu apă călduță timp de o oră, iar procedeul să-l repeți de fiecare dată când pământul se uscă la suprafață. Pe tot parcursul sezonului de creștere și înflorire solul trebuie să fie mereu reavăn.

Gloxinia nu se stropește cu apa pe flori, pentru că se pătează.

După înflorire, plantă se udă din ce în ce mai rar, pentru a se induce perioadă de repaus. Dacă plantă se usucă, bulbul rams în ghiveci trebuie ținut la o temperatură mică, de până în 15 grade celsius. În februarie se transplantează, i se înlătura rădăcinile ramificate și i se înlocuiește pământul. Apoi se udă treptat până apăr primele frunze. Gloxinia se înmulțește prin semințe în februarie sau prin butăși de frunze.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply