Plante pentru rocarii. Cateva idei si sfaturi

0

plante pentru rocariiAvem cateva idei si cateva sfaturi daca esti interesat de plante pentru rocarii. Rocariile sunt zonele naturale sau artificiale unde se gaseste putin pamant, solul fiind format mai ales din stanci calcaroase. Rocaria este unul din elementele de decor cu totul speciale in gradinile amenajate, dar exista deseori situatia in care pamatul sarac din gradina nu tolereaza decat aceste plante pentru rocarii.

Citeste si: În loc de gazon. Armeria maritime

Plantele pentru rocarii sunt cele care rezista bine la conditii vitrege, care suporta un sol sarac, toleaza bine vatul si suporta sa stea in bataia soarelui. De regula se considera ca sunt plante pentru rocarii plantele de talie mica, originare din regiunile alpine, dar si cele care formeaza tufe.

Printre plantele pentru rocarii se numara multe ierburi ornamentale, plante anuale, dar si unele perene, formatoare de sol. In lista cu plante pentru rocarii se numara si plantele suculente cu frunze carnoase.

Se pot adapta la aceste conditii mai putin prielnice oferite de un sol sarac si stancos toate plantele cu radacinile distribuite natural la suprafata solului.

Cele mai populare plante pentru rocarii

Sedum sau iarba grasa de decor. Sedum este o planta perfecta pentru zonele stancoase. Planta are nevoie de soare si rezista bine udata rar in lunile calduroase. Este o planta suculenta, iar excesul de apa si lipsa soarelui duce la putrezirea radacinii. Este ideala pentru gradinile stancoase, in panta, cu sol putin si sarac. Are flori delicate albe, roz sau mov.

Citeste si: Floarea de nu-ma-uita

plante pentru rocariiSpecia Geranium ce cuprinde cateva sute de plante erbacee anuale, bianuale sau perene, toate preferand locurile insorite cu sol calcaros, sarac si permeabil. Gerarium sunt rezistente le inghet, suporta bine temperaturile crescute. De regula au frunze verde-mat si flori formate din cinci petale, de la roz pal la purpuriu. Au nevoie de apa multa, mai ales vara si de suport prin ingrasamante, administrate vara.

Citeste si: Anemonele prefera frigul

Alyssum sunt si ele o buna solutie in lista cu plante pentru rocarii. Alyssum sunt plante anuale, de talie mica ideale pentru zona de bordura, pentru terenul cu pietris si sol sarac si arata foarte bine in gradinile cu pietre, dar sunt potrivite si pentru ghivecele de gradina.  Alyssum nu trece de 15-20 de centimetri inaltime, tulpinile cresc dese si au flori, roz, violet, mov si levantica. Semintele se seamana primavara dupa ce s-a dezghetat pamantul. Alyssum incepe sa faca flori pe la mijlocul verii, si nu se opreste decat dupa prima bruma.

Citeste si: Floarea-de-piatra iubeste soarele arzator

Cactusii, anemonele, floarea de colt, bujor de munte, garofitele de munte, brandusele de toamna, cununita sunt si ele plante pentru rocarii.

Sursa foto: hepta.ro

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply