Floarea vantului, o floare ca o bijuterie

0

Floarea vântului este o mică bijutere pe care o poți avea la tine în grădină. Mai mult, floarea vântului poate crește și în ghiveci și te poți bucură de frumusețea și delicatețea lor, chiar și iarna sau primăvara devreme în balcoane și terase închise, pentru că planta suportă bine frigul și iubeste răcoarea.

Floarea vântului, în grădină înflorește primăvară, de regulă în prajma Paștelui de unde și denumirea de Floarea Paștelui sau anemone de vânt. Sezonul lor începe în aprilie și, în funcție de altitudine și de temperaturile din primăvară, poate ține până la sfârșitul lui mai.

Denumire oficială este Pulsatilla pratensis, iar popular este cunoscută și sub numele de iarbă vântului, oițe albe, vânturele, adormițele, sisinei și, foarte des Dedițel. Floarea vantului este o plantă erbacee din familia ranunculaceelor.

Radăcina este un rizom, tulpina aeriană este de mici dimensiuni, maxim 20 de centimetri cm înălțime. Frunzele de la bază sunt palmate. Dedițelul are o singură floare, foarte frumoasă, de culoare violetă, albă sau roșie ce apare prin lunile martie și aprilie.

Floarea vântului crește spontan in fânețe, pârloage, terenuri virane, în general în locuri însorite și puțin umblate.

Cultivată afară, în condiții naturale, dacă plantarea are loc toamnă, înflorirea va fi timpurie în primăvară următoare. Dacă plantarea se face primăvară, ceea ce este cel mai bine, în februarie-martie, înflorirea va avea loc în aprilie-mai.

Plantă are nevoie de sol reavăn, bine drenate, bogate în humus, dar și în soluri nisipoase. Se dezvoltă foarte bine în soluri cu Ph acid. Floarea vântului nu suportă seceta. După înflorirea din primăvară, planta formează un mot, foarte decorativ care împrăștie semintele, iar vara intră în repaus. Planta iubește lumina, și plantele care cresc în bataia soarelui vor avea culori foarte intense.

Temperatură optimă pentru pentru vegetație este 8-10 grade Celsius, iar pentru înflorire de 14 – 15 grade Celsius. Planta iubește temeraturile mici, iar la peste 18-20 d egrade procesul de creștere sau înflorire stagnează. Din toate acestea concluzia este că floarea vântului este o mica bijuterie care trebuie să-ți împodobească grădina, primăvara.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply