Margareta africana, ruda exotica cu floarea soarelui

0

Margareta africană este ruda îndepărtată cu floarea soarelui. Cert este că cele două plante au un strămoș comun dar cea mai mare parte din evoluția lor s-a derulat pe continente diferite. Margareta africană face parte din familia Asteraceae, este originară din sudul Africii și numele oficial este Osteospermum. Sunt circa 50 de specii, ale căror flori seamănă cu margaretele dar sunt mult mai viguroase și intens colorate.

Margareta africană

Margareta africană nu crește mai înaltă de 30 de centimetri ceea ce o face ideală pentru ghiveci.

Are frunzele mici, dispuse alternativ, de culoare verde intens. Florile fac din margaretele africane adevărate vedete fiind foarte colorate (albe, albastre, mov, rosii, galbene sau combninații) și atrag atenția mai ales prin contrastul putrenic între petale și ochiul central, care poate să fie verde, maro sau chiar albăstrui.

Margareta africană (2)

Margareta africană (1)Margareta africană iubește solul bine drenat, cu un ph cuprins între 5,5 și 6,3, relativ umed. Plantele măture necesită udare regulată, ideal fiind ca solul să rămână reavăn. Temperatură recomandată pentru perioadă de înrădăcinare (ideal este să plantezi răsaduri) este de 15-18 grade Celsius. margareta înflorește în aprilie-mai, după perioade ploioase și nopți mai reci, tocami diferența de temperatură dintre zi și noapte fiind ceea ce stimulează înflorirea. Plantă se dezvoltă bine în plin soare, dar tolerează și expuneri la iluminare mai scăzută. Lumina puternică stimulează înflorirea.

În ghivece se ține o singură plantă care se va dezvolta relativ repede, și va produce mai multe tije florare. Ciupirea vârfurilor stimulează producția de flori. Margareta africană poate înflori în două trei reprize, dar pentru aceasta este necesară îndepărtarea florilor ofilite cu tot cu tulpină.

Osteospermum nu rezistă afară peste iarnă și nu suportă temperaturi mai scăzute de cinci grade.

Dacă vrei margareta africană în grădină semințele se plantează superficial în februarie-mai, în condiții de umiditate ridicată în aer, sol cald și format din compost și vermiculit. La momentul la care plantele sunt suficient de mari pentru a fi manevrate, unele dintre ele pot fi transferate în ghivece.

Planta este relaitiv rezistență, cel mai mare risc pentru margareta africană fiind putrezirea răcăcinilor.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply