Echinaceea, margareta colorata. Cum o poti cultiva

0

sun-hat-1511187_960_720

Speciile de Echinacea au la origini flori sălbatice de pe câmpurile din Statele Unite ale Americii și Canada, dar în prezent se cultivă și în Europa și unele zone din Asia, precum și în America de Nord. Băștinașii le foloseau pentru multiple afecțiuni, echinaceea fiind o plantă esențială a medicinei lor. Compușii de Echinacea erau folosiți ca antibiotic până la apariția antibioticelor sinteticie. Totuși, în ultimii ani, Echinaceea și-a recâștigat popularitatea, fiind folosit mai ales pentru tratarea răcelii.

Echinaceea creşte spontan, dar poate fi foarte uşor cultivata ca plantă medicinală. Este important de spus ca Echinaceea nu este o plantă specifică florei din România, dar se poate adapta foarte uşor la condiţiile de la noi.

Echinacea nu este atât de pretențioasă în privință calității solului, însă are nevoie de un sol gras. Gunoiul de grajd este excelent pentru această operațiune, cu condiția să fie împrăștiat și amestecat cu pământul în care vor fi plantate seminţele, încă din toamnă.

Există mai multe soiuri de Echinacee, dar cel mai bun pentru grădini şi cultură este Echinacea purpurea. Echinaceea este de cele mai multe ori asemănătoare cu o margaretă cu petale mov, dar există şi flori cu diverse culori care se potrvesc oricărei grădini. Doar trei soiuri sunt confirmate ca având efecte medicinale: Echinacea angustifolia, Echinacea pallida și Echinacea purpurea.

Citeste si: Plante perene de gradina. Flori cu viata lunga

Echinaceea se dezvoltă foarte bine lângă răsadurile de legume şi care capacitatea de a le proteja de dăunători.

Însămânțarea se poate face până la începutul lunii mai, plantă având perioadă de înflorire de la sfârșitul lunii august până la primul îngheț.  Echinaceea creşte bine în locurile luminate, în soare, are nevoie de apă, dar nu în exces şi se dezvolta de cele mai multe ori viguros.

Echinaceea este o plantă perenă asemănătoare margaretei, cu flori alungite sau ovale cu dimensiuni de până la 15 cm, în nuanțe de roșu ce înfloresc între mijlocul și sfârșitul verii. Tulpina este rezistentă iar rădăcina este pivotantă.

Planta ajunge la o înălțime de 30 – 60 centimetri.  Planta înfloreşte eşalonat, în mai multe etape, de la începutul lunii iunie până la sfârşitul lunii septembrie.

Pe timpul verii, Echinaceea se udă ori de câte ori este nevoie.

Este de dorit să asiguri un spațiu generos pentru dezvoltarea plantei, ca să nu fie nevoie să rărești, ulterior planta. Sămânța de echinacea se pune în cuiburi lăsând distanță de 40-50 de centimetri între acestea. După plantare se asigură o udare consistență pentru că semințele să încolțească rapid.

Cultura de echinaceea sau cuiburile decorative de Ecinaceea nu trebuie îngrijite sau tratate în mod special, planta fiind foarte rezistentă, dar este necesar să îndepărtezi buruienile care pot sufocă plantă. În stadiul de creștere va trebui să cureți constant terenul de plante invazive.

Citeste si: Echinaceea ajuta la regenerarea celulara

În primul an de vegetaţie, planta formează o rozetă de frunze și înflorește abia în al doilea an. Florile se culeg an de an cu secera sau foarfeca de vie. Uscarea plantei proaspăt recoltate se face pe cale naturală la umbră în spaţii special amenajate, cu așezare în strat subțire. Din planetele uscate se poate face ceai sau diferite siropuri.

Sursa foto: pixabay.com

 

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply