Gerbera, margareta nobila

0

Gerbera seamănă cu margaretă, dar între cele două este diferență dintre o prințesa și o fetișcană vesla de la țara. Gerbera, margaretă nobilă, este originară din Africa de Sud. Gerbera, în grădinile noastre, înflorește de vară (din iulie) până toamna târziu. Floarea este destul de pretențioasă. Are nevoie de sol nisipos, de soare, apa din abundență mai ales în perioadă de creștere. În plus nu suportă nici înghețul, nici caniculă, fiind o adevărată prințesa!

gerbera

Gerbera este o plantă cu flori în culori vibrante și aări. Există peste 40 de specii, foarte populare în Africa, Madagascar, dar și în Asia tropicală și America de Sud. Florile de gerbera sunt mari, au de la 10 la 25 centimetri diametru și se simt excelent în aer liber, în grădini amenajate. Florile sunt rezistente în timp, ceea ce le face ideale pentru grădinile private și pentru cele publice.

Gerbera are o paletă foarte variată de culori, de la alb, crem, galben și portocaliu, până la roz, roșu și violet.

Înainte de a plantă semințele de gerbera solul trebuie săpat bine, până la 60 centimetri, iar cultivarea plantei se face în straturi ridicate la 30-60 centimetri deasupra solului. Gerbera se plantează la suprafață, semințele germinand sub influența lumii. Se pot plantă și răsaduri.

Citeste si: Floarea pasiunii, o floare exotica pentru ghiveci

Gerbera se udă regulat și din abundență, dar apa nu trebuie lăsată să băltească. Înainte de plantare și în perioadă de înflorire este necesară fertilizarea solului cu o substanță fertilizatoare lichidă.

Semințele se seamănă în aprilie, începutul lui mai, iar răsadurile la mijlocul lui mai, începutul lui iulie. Plantele durează 3-4 ani, perioadă în care vor înflori din abundență. Pentru a înflori, gerbera are nevoie de lumina și de o expunere la soare de cel puțin 4-6 ore pe zi. Multă lumina înseamnă flori mai multe și mai intens colorate.

Citeste si: Begonia. Totul despre ingrijirea ei

Gerbera este sensibilă la bolile care atacă rădăcină, boli care sunt de cele mai multe ori provocate de excesul de apa și de pământul nepotrivit. Plantă are nevoie de pământ de țelină, amestecat cu nisip pentru o bună filtrare a apei. Pe de altă parte răsadurile sănătoase de gerbera sunt rar atacate de dăunători.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply