Begonia. Totul despre îngrijirea ei

3

Begonia este o plantă erbacee perenă, stufoasă, care poate atinge o înălțime de 30-40 centimetri. Este una din cele mai populare plante de apartament și face parte din Ordinul Begoniales, familia Begoniacae. Înainte de secolul al XIX-lea, când a fost adusă în Europa, begoniile puteau fi găsite în țări precum Mexic, Brazilia și China.

Begonia poate să fie o plantă decorativă prin frunzele ei sau prin flori. Cu îngrijire corectă, va face flori tot anul, iar varianta cu frunze bogate va fi o minunată plantă decorativă. Frunzele acestei plante sunt lucioase și verzi, iar uneori, roșcate și cărnoase. Florile pot avea diferite culori, de la roșu închis până la roz, de la  galben la alb.

Florile sunt mai bogate în timpul verii, însă unele specii pot înflori și iarna. Din acest motiv, begonia este atât de apreciată ca plantă de apartament. Cele mai populare specii sunt: Begonia Semperflorens, caracterizată print florile ei colorate și frunzele rotunde , Begonia tuberhibrida, care faci flori asemănătoare trandafirului și care înflorește numai vara, și Begonia gracilis, soiul pitic, cu frunze mici și arămii și cu flori albe, roze sau roșii.

Toate soiurile de begonia au nevoie de ghivece joase, de mărime medie și preferă o umiditate crescută. În cazul în care aerul este uscat, poți pulveriza apă pe frunze, dar numai după ce planta nu mai este în bătaia razelor de soare.

Citește și: Cele mai rezistente flori la umbră

Cum se îngrijește begonia

begonii ghivece

 

Pentru început, așază begonia în dreptul unei ferestre din casa ta. Este o planta prietenoasă, așa că se va simți bine în compania altor plante din alte specii. Nu este indicat să se afle într-o zonă prea călduroasă, însă nici prea rece, mai ales că în sezonul rece, dacă rămâne în dreptul ferestrei, poate suferi din cauza frigului.

În timpul iernii, are nevoie de cel puțin 12°C, iar vara trebuie ținută în locuri mai umbroase, pentru a nu fi arsă de soare. Totuși, planta are nevoie de lumină cel puțin jumătate din zi, dar și de câteva ore de soare, mai ales dimineața și după-amiaza, când acesta nu este foarte puternic. Begonia trebuie udată periodic, pe tot parcursul anului, în cantități moderate, chiar și în perioada de repaus.

La începutul primăverii trebuie replantată într-un pământ amestecat cu frunze și turbă. Tot primăvara trebuie tăiată; această operațiune importantă îi sporește desimea și stimulează producția de flori. În perioada de înflorire are nevoie de îngrășăminte speciale.

În sezonul rece, begonia va intra în semirepaus și i se vor usca o parte din frunze. Acesta nu este un motiv de îngrijorare! Begonia este stimulată puternic de lumină, astfel că, îndată ce durata zilelor crește, planta revine la viață și se regenerează.

Citește și: Pregătirea florilor pentru iarnă

 

Sursă foto: iStock

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion3 Comments

  1. NICOLETA Memet

    Begonia pe care o am este cu bulbi , si nu stiu daca am procedat bine cand am transferat-o intr-un ghiveci pe care l-am pus in casa . Acum parca mi se pare ca se cam usuca frunzele , nu stiu ce sa – i fac pt ca nu vreau sa o pierd .

  2. Eu begoniile le țin afara și nu pățesc nimic,am și plante înflorite și bulbi la încolțit și cât este de rece ele nu au nimic

Leave A Reply