Cele mai rezistente flori la umbră

0

Dacă ai o grădină umbroasă, nu îți imagina că nu o vei putea face să înflorească. Așa cum îți vom arăta în acest articol, există numeroase flori rezistente la umbră, atât printre plantele anuale, cât și printre cele perene.

Adesea, o grădină umbroasă este și umedă. Dacă grădina ta se încadrează în acești parametri, atunci te vei bucura să afli că multe din plantele care iubesc umbra, iubesc și umezeala. Nu în ultimul rând, trebuie spus că, dacă florile care rezistă bine la soare fac față și unei zone umbrite, plantele care iubesc umbra se descurcă mai greu la soare.

Iată care sunt cele mai rezistente flori la umbră.

Sporul casei

sporul casei flori umbra

Una dintre cele mai rezistente flori la umbră este sporul casei sau Impatiens. Înflorește de primăvara până toamna, fără pauză, și iubește locurile umbrite și umede. Este foarte ușor de cultivat și întreținut.

Perilla

perilla

Perilla este rudă apropiată cu urzica, dar intră în categoria plantelor ornamentale. La fel ca urzica, iubește umbra și umezeala. Frunzele sunt colorate intens, de la purpuriu la verde.

Oxalis

oxalis

Oxalis este și ea pe lista florilor rezistente la umbră. Se mai numește măcrișul iepuresc și se dezvoltă excelent în zona umedă și umbroasă din gradină.

Fucsia

fuchsia flori umbra

Floarea nu este doar una din cele mai rezistente la umbră, dar și una din cele mai colorate. Fucsia este în mod tradițional o plantă pentru ghiveci, dar poate fi plantată și în gradină, mai ales in zonele calde, unde va înflori toată vara. Pretențiile pe care le are fucsia includ un sol fertil, bine drenat, dar umed, și cât mai puțin soare cu putință.

Lobelia

lobelia

Lobelia este o plantă de talie mică și una dintre cele mai rezistente flori la umbră. Este ideală pentru jardinierele ferestrelor care sunt îndreptate spre nord sau pentru zonele uscate și umbrite din gradină. Crește bine și pe rocăriile umbrite, e spornică și creează un decor spectaculos.

Feriga

feriga

Ferigile sunt iubitoare de umezeală și umbră. Stau bine și în casa, dar sunt ideale pentru locurile umede și îmtunecate din grădină, unde vegetează foarte bine și drenează eficient solul. Nu uita că mugurii de ferigă sunt comestibili și o adevărată delicatesă.

Citește și: 11 flori comestibile. Ce delicii se ascund în grădina ta

Geranium macrorrhizum

geranium macrorrhizum flori umbra

Este una dintre cele mai rezistente plante colorate care cresc în grădinile umbroase și ajunge până la 2 metri. Este utilizată în scopuri medicale, având proprietăți antimicrobiene, dar și în aromaterapie, datorită uleiului esențial preparat din ea.

Tricyrtis

tricyrtis

Aceste plante sunt perfecte pentru zonele umbroase și se cultivă ușor, iar florile sunt adesea comparate cu orhideele. Multe dintre ele au nuanțe superbe de violet sau albastru.

Ajuga

ajuga

Este una dintre cele mai potrivite plante pentru zonele cu umbră, dar îți recomandăm să nu o cultivi într-un spațiu mic, pentru că se răspândește repede. Este admirată în special pentru frunziș, dar, de asemenea, înflorește primăvara cu flori albastre.

Dicentra spectabilis

dicentra spectabilis flori umbra

La sfârșitul primăverii-începutul veri, are flori roz sau albe în formă de inimă, care atârnă în tulpini elegante. Totuși, ai grijă: contactul cu planta poate provoca iritarea pielii la unii oameni.

Lamium

lamium

Începând cu mijlocul primăverii, Lamium are flori roz au albe care se mențin și pe durata verii, oferindu-ți multă culoare în grădină timp de mai multe luni.

Alte flori rezistente la umbră

Rhododendron

Pe lista cu cele mai rezistente flori la umbră se mai află toate plantele cu bulb, de la ghiocei la stânjeneii care pot fi plantați fără probleme sub copaci, Coleus – floarea cu frunze bicolore – dar și delicatele lăcrămioare, crețișoarele și primulele. Nu putem să încheiem lista fără a menționa iedera și celebrul Rhododendron, pe care îl poți ține și în hârdaie, în locurile întunecate de pe terasă.

Citește și: Cele mai rezistente flori la soare

 

Sursă foto: iStock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply