Zambila struguras printre primele flori ale primaverii

0

Zambila struguraș pe numele oficial muscari armeniacum face parte dintr-un grup de erbacee care produc spici cu flori albastre care seamănă cu niște strugurași. Zambila struguraș are o mare calitate și un mare defect. Planta este foarte rezistentă la temperaturi reci, poate face față cu succes zilelor cu îngheț din timpul primăverii, înflorind înainte că zăpada să se topească complet.

zambia struguraș (2)

Marele defect este că plantă este toxică și poate face rău animalelor din curte deși riscul că acestea să mănânce plantă sunt mici. Zambila struguraș are toate datele unei plante alpine, iubește soarele, rezistă la frig și poate crește perfect și la 2000 de metri altitudine.


zambia struguraș (1)Bulbii au un diametru de 2–3 centimetri, iar frunzele sunt așezate în formă de rozetă și sunt lungi. Tulpină crește până la 10–25 cde centimetri și este tubulara și robustă. Florile sunt în număr mare și arată că un ciorchine întors. Florile sunt mici deseori de culoare albastru închis și foarte rar alb sau albastru deschis. Fiecare floare are vârful alb strălucitor.

Zambila struguraș face parte din familia asparagaceae și preferă zonele în care beneficiază din plin de razele solare, dar tolerează și zonele cu umbră parțială. Practic fiind o floare de primăvara zambila struguraș poate crește fără oriunde în grădină, în câmp deschis, în zone cu stâncărie, în locuri cu vânt puternis sau unde apa băltește, dar numai în locurile cu sol care se poate drena bine, iar băltirea este ocazională (topirea zăpezii sau ploi de primăvară).

Zambila struguraș se plantează toamnă sau la finele lui februarie, îndată ce se dezgheață pământul, la o adâncime de 10 centimetri, în sol fertil. Plantă suportă toate tipurile de sol acide, alcaline sau neutre. Un amestec de pământ gras cu nisip este locul ideal. După plantare, acoperă rădăcinile ușor cu pământ.

zambila struguraș (2)Plantă are tendința de a se extinde fiind puternic invaziva astfel că trebuie tinută sub observație, iar bulbii scoși.

Plantă poate fi înmulțită prin intermediul bulbilor, care se sădesc toamnă în containere, prin semințe sau cu ajutorul puieților divizați din tufe, plantați la începutul primăverii. Zambila struguraș deși are o mare tolerantă față de frig, suportă bine și mediul poluat din orașe, fiind perfectă pentru grădinile urbane, parcuri și zone aglomerate.

Plantă poate crește foarte bine în containere și ghivece.

După ce florile trec frunzele pot face parte din covorul verde al gradinnii fiind foarte rezistente și până toamnă.

Toxicitatea plantei funcționează că un ierbicid natural blocând dezvoltarea buruienilor. În plus nu are nici un fel de probleme cu dăunătorii și insectele pentru că zambilă struguraș nu poate fi atacată de nici o boală.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply