Lewisia, mica minune colorata din casa ta

0

Lewisia este o mică minunte. Colorată, rezistenă, ușor de intreținut și foarte frumoasă. Este de-a dreptul un păcat să nu o ai în casă! Pe numele oficial Lewisia cotyledon este o plantă perena, suculentă ce crește spontan în zona de munte și care a fost perfect adaptată pentru ghiveci și este ideală pentru rocării și bordurile eleilor, dar numai în zonele fără geruri puternice.

Lewisia

Chiar dacă are condiții perfecte de viață, Lewisia rămane mică pentru că este o plantă de talie mică, înălțimea maximă fiind de circa 15-20 de centimetri, dezvoltarea pe orizontală dintr-o singură rădăcină ajungând la 20 de centimetri.

Deși suportă perfect frigul și, mai ales, variațiile de temperatură Lewisia preferă un loc însorit sau cu semiumbră. Stă foarte bine la ferestrele din spre sud, dar și la cele din spre vest. Are nevoie de un sol nisipos și bine drenat. Cel mai bun este un amestec de pământ de gradină cu nisip, în părti egale, bine mărunțit și cu strat de pietriș la bază vasului pentru a susține drenarea excesului de apă. Solul poate fi acid sau neutru, cu Ph între 5,5-7. Nu tolerează deloc solul alcalin.

lewisiaFrunzele sunt suculente că niște spatule alungite și formează rozete mici și dense. De la bază acestor rozete apăr tulpinile florale, lungi de 10-20 centimetri, în vârful cărora se află florile de 2-2,5 centimetri, simple sau semiduble. Acestea sunt grupate în inflorescențe bogate. Culorile florilor pot varia de la alb, roz, portocaliu, roșu și sunt extrem de frumoase.

Afară înfloresc de la sfîrșitul lui aprilie pînă în iulie. În casă fac flori în valuri, la fiecare două luni, dacă sunt bine îngrijite și dacă primesc ingrăsămant. Pot fi ținute în ghivece afară, vara și aduse în casă, iarna.

Udarea este una din cele mai importante griji. Lewisia este sensibilă la umezeală, de aceea se udă mereu moderat, numai după ce se usucă pământul. Dacă rădăcinile stau permanent în pământ umed, plantă putrezește.

Pentru că este o plantă originară din zone muntoase, rezistă bine în zone cu vânturi mai puternice, iar în casă nu este deloc deranjată de curenții de aer sau de valurile de aer rece, atâta vreme cât are soare și lumină. Acesta este și motivul pentru care poate stă în balcoane închise, chiar și iarnă, deși în aceste condiții nu va înflori decât în anotimpul cald.

Lewisia se înmulțește prin semințe și divizarea tufei. Plantele vor înflori în al doilea an. Divizarea tufei este de preferat să se evite, dar dacă vrem neapărat, această operație se va face cu rezultate bune în septembrie, sau primăvara devreme, înainte de apariția tijelor florale.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply