5 plante parfumate pentru casa ta

0

Plante parfumate Ţi-ar plăcea ca în momentul în care intri în casă să te învăluie încă de la uşă parfumul plăcut al florilor? Şi asta timp de 365 zile pe an? Cumpără acum din florării plantele recomandate de noi şi vei avea senzaţia că locuieşti într-o grădină exotică.

Plante parfumate

Plante parfumate: leandrul

Arbust veşnic verde originar din Asia şi bazinul mării Mediterane, leandrul (Nerium oleander) este foarte tolerant la mediul puternic alcalin şi la uscăciune. Florile simple sau bătute, în formă de pâlnie şi colorate în alb, galben pal, oranj, roz şi chiar roşu apar la începutul verii şi continuă să înflorească până spre sfârşitul toamnei. Are o perioadă mare de înflorire şi, cu puţină îngrijire, un exemplar poate oferi ani întregi de culoare şi parfum căminului tău. Leandrul se dezvoltă foarte repede, necesitând ghivece din ce în ce mai mari, de aceea este bine să îl tunzi frecvent, menţinându-i dimensiunile şi forma. În interior, leandrul se dezvoltă bine dacă este ţinut într-o fereastră luminoasă. Îi merge foarte bine în soare direct şi chiar şi în umbră parţială, dar în acest caz va înflori mai puţin. Iar dacă îi oferi o vacanţă în grădină pe timpul verii, ai grijă să îl aduci înapoi când se face frig, pentru că nu suportă temperaturile mai mici de 0°C. Atenţie! Leandrul este foarte toxic. Chiar şi o mică cantitate ingerată poate provoca moartea. Evită să inhalezi fumul dacă arzi crengile uscate. Nu îl ţine în locurile unde se joacă copiii sau pe unde circulă animalele de companie.

Plante parfumate: zambila

Florile puternic parfumate ale zambilei sunt printre primele care înfloresc primăvara. Dar dacă îţi doreşti să ai aceste mici bijuterii şi de Crăciun, cumpără de pe acum câţiva bulbi, pune-i în ghivece şi ţine-i într-un loc răcoros, menţinând solul umed. Când apar primele frunze, mută-i într-un loc cu cât mai multă lumină şi cu o temperatură în jur de 10°C. Apoi, pe măsură ce apar bobocii, mută planta la căldură. După ce florile se ofilesc, păstrează zambila într-un loc răcoros pentru a-şi finaliza creşterea. Planteaz-o apoi în grădină: un bulb nu poate fi forţat să înflorească mai mult de o singură dată. Dacă nu mai ai răbdare până la Crăciun, caută acum în magazine plante gata îmbobocite. Da! Există!

Citește și Plante obținute din semințe – e foarte simplu!

Plante parfumate

Plante parfumate: iasomia de Madagascar

Stephanotis floribunda sau iasomia de Madagascar este o plantă căţărătoare cu frunze mari şi lucioase şi flori albe, cu un parfum delicat de iasomie, mai puternic dimineaţa şi seara. Florile cerate, în formă de stea, apar pe toată perioada verii şi sunt folosite cu succes în aranjamente florale, decoraţiuni, corsaje şi buchete de mireasă, planta mai fiind numită şi “floarea nunţii”. Iasomia de Madagascar are nevoie de un loc luminos, dar nu de soare direct. În perioada activă, din martie până în septembrie, planta are nevoie de o temperatură constantă de aproximativ 28°C, iar în perioada de repaus, octombrie-februarie, preferă un loc mai răcoros şi mai puţină apă.

Plante parfumate

Plante parfumate: orhideea Zygopetalum

Zygopetalum, aceste orhidee minunate cu frunze moi şi lucioase, sunt originare din pădurile umede ale Americii de Sud. Cunoscute pentru florile viu colorate în nuanţe de verde, zmeuriu, mov şi vişiniu, foarte parfumate şi care durează până la 8 săptămâni, zygopetalum sunt relativ uşor de crescut şi arată excelent în aranjamentele florale. Deşi au nevoi de multă lumină, fereşte-le de soare direct, pentru că frunzele şi florile se pot arde. Culoarea normală a frunzelor este de verde deschis; un verde închis semnalează prea puţină lumină, pe când nişte frunze uşor îngălbenite indică prea multă lumină. Temperatura trebuie să fie constantă, în jur de 26°C ziua, iar noaptea nu mai puţin de 10°C. Îi place mult umezeala, aşa că menţine pământul umed, iar o dată la 10 zile cufundă ghiveciul în apă. Foloseşte doar apă de ploaie sau minerală plată. Schimbă-i ghiveciul o dată la 2-3 ani şi hrăneşte-o cu îngrăşământ bogat în nitrogen.

Plante parfumate: lămâiul

Te-ai gândit vreodată că poţi obţine, dintr-un simplu sâmbure, propria plantă decorativă cu flori parfumate şi cu fructe pe care le poţi folosi în ceai? Nu trebuie decât să cumperi de la supermarket o lămâie şi să-i pui seminţele într-un vas cu pământ, există foarte multe şanse ca din ele să apară plante. Ce-i drept, este mult mai simplu şi mai rapid să cumperi un lămâi matur, dar şi mai costisitor. Lămâiul are frunze ovale şi lucioase, iar florile albe şi parfumate te încântă aproape tot timpul anului. Foloseşte pentru noul tău lămâi decorativ un ghiveci mare, de preferat din teracotă, în care să pui un pământ special, uşor acid, special pentru plantele de ghiveci. Pentru că are nevoie de foarte multă lumină, ţine ghiveciul pe balcon sau la o fereastră orientată spre sud. La fel de mult îi place şi umezeala atmosferică, aşa că pulverizează zilnic apă pe frunze în perioadele caniculare, însă lasă pământul să se usuce între două udări, altfel rădăcinile îi pot putrezi.

Citește și Regal floral cu Amaryllis

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Patricia Ușurelu   *   Foto: www.floradania.dk

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply