Sărbătoreşte iarna cu flori de primăvară!

0

Sărbătoreşte iarna cu flori de primăvară! Plantează bulbii cu flori de primăvară în ghivece și ține-i la căldură pentru a-i face să înflorească mai repede. Deoarece puţine sunt plantele care înfloresc în timpul iernii, există o metodă prin care bulbii cu flori de primăvară sunt forţaţi să înflorească mai devreme, pentru a ne putea bucura şi iarna de parfumul şi culorile lor. Astfel vei avea în casă cele mai frumoase decorațiuni de Crăciun florale, realizate chiar de tine!

Bulbi de primăvară. Ce alegi?

Este minunat să te poţi bucura de frumuseţea florilor de primăvară încă din timpul iernii. Există o metodă prin care poţi „înşela” natura, făcând bulbii cu flori de primăvară să înflorească înainte de vreme. Cele mai potrivite pentru această operaţiune sunt brânduşele, narcisele, zambilele, mărgăritarul şi lalelele.

Foloseşte ghivece scunde şi largi, decorative, şi umple-le cu un substrat alcătuit din trei părţi pământ bun de grădină, o parte turbă şi o parte nisip. Alege bulbi mai mari şi frumoşi, care nu au semne de boli şi nu sunt moi sau zgâriaţi. Este foarte important ca bulbii să fie în perfectă stare, deoarece efortul de creştere şi înflorire este mult mai mare la aceste plante decât la cele care cresc în condiţii normale.

Citește și Drumul florilor, de la răsad la aranjamentul artistic

Sărbătoreşte iarna cu flori de primăvară! Află cum poți „forța” bulbii să înflorească mai devreme.

Pune bulbii în pământ, lăsând mugurii afară. Poţi pune mai mulţi bulbi în acelaşi recipient, cât de aproape posibil, dar fără să se atingă – astfel vei avea mai multe flori. În mod normal, într-un ghiveci cu un diametru de 15-20 cm încap 4 bulbi de lalele sau de zambile, 6 bulbi de narcise sau 10 bulbi de brânduşe.

Bulbii sunt foarte sensibili, aşa că manevrează-i cu atenţie: nu-i zgâria şi nu-i apăsa prea tare atunci când îi pui în pământ. Udă-i imediat după plantare şi ai grijă ca pământul să nu rămână niciodată uscat.

După plantare, pune ghivecele într-un loc rece şi întunecos, în pivniţă sau chiar afară, într-un loc ferit de vânt, acoperite cu o cutie pentru a sta la întuneric. Acest tratament impulsionează formarea şi dezvoltarea rădăcinilor. Atenţie! Temperatura nu trebuie să se menţină între 0°-8°C, îngheţul putând fi fatal.

Bulbii sunt ţinuţi la rece până în momentul în care plantele au crescut 5-10 cm, în funcţie de specie. În acest moment pot fi aduşi în casă, dar nu direct la căldură, ci în camere răcoroase, de până la 15°C, cum ar fi holurile sau balcoanele, unde vor fi ţinuţi până când înfloresc. Pământul trebuie să fie în permanenţă umed.

După ce au terminat de înflorit, taie florile uscate şi pune ghivecele într-un loc însorit. Aşteaptă ca frunzele să se ofilească complet, apoi scoate bulbii şi depozitează-i într-un loc răcoros. Anul următor pot fi plantaţi în grădină.

Tot secretul înfloririi timpurii constă în temperatura mediului ambiant. Zambilele vor înflori timp de două săptămâni dacă temperatura camerei se află între 18°-20°C.

Bulbii pot fi plantaţi în ghivece cu pământ sau în pahare de sticlă, într-un substrat nutritiv decorativ.

Citește și

Foto: Guliver/Thinkstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply