Drumul florilor, de la răsad la aranjamentul artistic

0

drumul florilor, pepiniera

Drumul florilor, din seră până în locul evenimentului la care participi, este rapid, dar foarte întortocheat. Te-ai întrebat vreodată cât timp a durat realizarea buchetului pe care tocmai îl dăruieşti? Sau câţi oameni au lucrat la aranjamentele florale de la nunta celei mai bune prietene? Află care este povestea din spatele acestor bijuterii vii.

Itinerarul parcurs de un fir de floare pentru a ajunge într-un aranjament începe de fiecare dată într-o seră sau într-o plantaţie – în cazul florilor de sezon – şi se termină invariabil la tine, cumpărătorul final. În funcţie de numărul de intermediari cu care designerul sau florăria de la care ai cumpărat obişnuieşte să lucreze, drumul poate fi mai scurt sau mai lung, acest lucru reflectându-se în preţ, dar şi în prospeţimea florilor.

Citește și Garoafa – vedeta florilor în ianuarie

drumul florilor, buchet

În România, cazurile în care florăriile lucrează cu plante cultivate chiar de firmă sunt practic inexistente, deoarece acestea preferă să îşi concentreze eforturile pe vânzare. Foarte rare sunt şi cazurile în care florăriile importă direct de la producător, deoarece se impune cumpărarea unor cantităţi foarte mari. De aceea, cel mai rentabil este să se apeleze la intermediari, iar numărul acestora depinde foarte mult şi de ţara de provenienţă a florilor.

Așadar, de cele mai multe ori, drumul florilor începe din străinătate, de obicei din Olanda, dar şi din Italia, Ungaria, Franţa sau Germania. De ce? Pentru că, pe de o parte, calitatea florilor produse la noi este mai scăzută, pe de altă parte pentru că există foarte puţini producători români (conform ediţiei din 4-10 noiembrie 2009 a Business Magazin, doar 20% din vânzările de flori revin producţiei interne).

Citește și Echinaceea, margareta colorata. Cum o poti cultiva

Astfel, un fir de floare poate ajunge din seră la bursa de flori, de unde este cumpărat de intermediari străini, apoi preluat de importatori români şi distribuit mai departe angrosiştilor şi, înainte de a ajunge în florării, poate fi ţinut câte 2-3 zile în depozite frigorifice.

De aici florile ajung pe masa designerului floral – aranjamentele pentru evenimente se realizează întotdeauna cu o zi sau două înaintea evenimentului – după care ajung înapoi în depozit până la ridicarea comenzii sau în vitrină dacă este vorba de vânzare directă.

Din momentul în care sunt recoltate, drumul florilor poate dura și o săptămână, de aceea se culeg cu puțin înainte de a se desface bobocii, pentru a le prelungi viața.

Citește și Protejarea trandafirilor iarna

Text: Sabina Ușurelu
Foto: Thinkstock/Gulliver
Articol publicat în revista Casa şi grădina

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply