Garoafa – vedeta florilor în luna ianuarie

0

garoafa

Garoafa este considerată de multă lume floarea simbol a lunii ianuarie. Cândva o plantă rară şi foarte apreciată, garoafa nu mai primeşte acum, din păcate, atenţia cuvenită. Această minunată floare este asociată cu atribute precum dragostea, mândria, fascinaţia şi gratitudinea.

Originară din Eurasia, garoafa este cultivată de mai bine de 2000 de ani. Denumirea ei botanică este Dianthus caryophyllus, însă originea numelui a determinat dispute ce nu au fost desluşite nici până astăzi. Legendele creştine spun că prima garoafă a apărut din nemuritoarea dragoste a Fecioarei Maria pentru fiul său, Isus.

Citeşte şi Cum se îngrijeşte violeta africană

garoafa

Prima cultură de garoafe care a fost descoperită avea culoarea roz, dar în zilele noastre există soiuri în diferite culori, precum roşu, mov, verde, galben. Există chiar şi combinaţii de mai multe culori pe o singură floare.

În Australia, garoafele au fost reinventate prin tehnicile genetice folosite de compania Florigene, care a obţinut astfel garoafe în diverse nuanțe de violet, comercializate deja şi pe piaţa europeană.

Citeşte şi Echinaceea, margareta colorată

Semnificaţia culorii garoafelor

În general, garoafele semnifică fascinaţia faţă de o femeie. Culoarea roz – dragoste pentru părinţi, roşu deschis – admiraţie, roşu închis – dragoste profundă, alb – dragoste pură sau noroc, mov – capriciu, galben – dezamăgire, verde – garoafa Sfântului Patric.

Cum o îngrijeşti?

Redescoperă farmecul acestei flori atât de frumoase şi cultiv-o la tine în grădină! Necesită doar 4-5 ore de soare direct şi un sol umed. Atenţie însă, udarea excesivă determină îngălbenirea frunzelor.

Citeşte şi Floarea de ceară

Îndepărtează florile fanate pentru o înflorire continuă. Aerul prea uscat dăunează garoafelor; acest lucru se poate regla prin stropirea frunzelor. Garoafele înfloresc mai ales în perioadele cu temperaturi mai scăzute ale anului, respectiv la începutul iernii.

Text: Carli Marian
Foto: Thinkstock/Gulliver
Articol publicat în revista Casa şi grădina

Casa si gradina, ianuarie 2015Nu uita! La chioșcuri te așteaptă numărul special de iarnă al revistei Casa şi grădina cu o mulţime de subiecte interesante!

Sfaturi și idei de decorare a casei în stil scandinav

3 case frumos amenajate

Grădinile suspendate din București

Iluminatul corect al grădinii

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply